Saturday, December 18, 2010

Melayu Kaya,India lagi Kaya,Cina Lagi lagi kaya.WHY?


Warning : Ini bukanlah isu perkauman , hanyalah sekadar suka-suka je ok.



Okeyh..Kiz ada 3 Soalan nak tanya korang.Amboi banyaknya soalan.Jangan risau,
ini bukan soalan sejarah budak sekolah ya.Pertama,kenapa Melayu kaya?Kedua,kenapa
india lagi kaya dari melayu?Ketiga,kenapa cina lagiii kaya dari india?
Ahah.Cepat jawab,jam sudah berdetik.Tik tok tik tok.Treeettt.Masa Tamat ( Tiru Lawak Yus Raja Lawak ).Hehe. 


Senang je,korang pernah dengar tak kalau majlis-majis orang cina tu,camne bunyi tradisional diorang?Kalau tak pernah dengar,bunyi dia camni tau,
"Tong .Tong. Tong. Tong. Tong(bergema-gema)"
So kalau korang perasan bunyi tu,dia seakan-akan bunyi macam," Untung , untung ,untung , untung".Haa,Thats why la Cina paling kaya.Hehe.



Sekarang pasal kenapa India lagi kaya berbanding melayu eah.
Tadi cina dia banyak guna 'gong' kan untuk muzik tradisional dia.Skang,jom kita dengar yang india pulak camne.

Erk,muzik pliz!!!

"KadaqKadaqTung,KadaqKadaqTung,KadaqKadaqTung,KadaqKadaqTung"
Baca laju-laju tau.Ulang banyak kali.Mesti korang akan perasan.
Eh,bunyi nya macam,
"Kadang2untung,Kadang2untung,Kadang2untung,Kadang2untung" lah.
Patut lah tak untung macam orang cina.Kadang-kadang untung rupanya.




Dan last but not least,kenapa orang melayu lagi tak kaya berbanding orang india.
Jom kita pergi pada muzik tradisional melayu pulak.Cuba bayangkan bunyi kompang masa majlis kahwen ya.
"Pak!Pak! Tung Tung,Pak! Pak! Tung Tung,Pak! Pak! Tung Tung,Pak! Pak! Tung Tung"
Pak! Tung , Pak! Tung , Pak! Tung , Pak! Tung "(baca dengan slow motion)
Panjang la pulak eh yang melayu nih.Hmm,kalau kita dengar baik-baikkan.Mesti akan ada bunyi-bunyi macam,
"Tak!Tak!Untung Untung(ulang 4X)",
"Tak!untung ( ulang 4X)"
Oh patutlah,tak untung rupanya..



Macam tengah wat kelas muzik la pulak kiz ni ek.Haha,ok.Semua yang atas tadi ni hanyalah sekadar jokes semata-mata ya.Takde kena mengena dengan perkauman okay.Kang tak pasal-pasal Kiz jadi blogger kontroversi pulak.Huuu Kiz tak nak.

Tapi pendapat Kiz la kan,Sekarang ni tahap kekayaan semua sama je.Orang melayu banyak pe yang dah maju sekarang.Kita ada Irfan Khairi,Amar Zahar , Kiz(haha,nak masuk gak uh)  dan banyak lagi jutawan malaysia.So,semua sama.Kita hidup berbilang kaum dan bangsa so marilah sama-sama mengamalkan sikap ,
"1 MALAYSIA!!!"(*Sila jerit sambil angkat tangan)




13 comments:

Anisa Hang Tuah said...

hehehe

1 malaysia

(:

KizZ said...

hehe..yup..1 malaysia..1 negara.

Rozuan Ismail said...

kerana kita semua rakyat Malaysia dan tinggal di negara sendiri.. jadi kita berhak atas kekayaan kita..Cina is the richest sbb mereka otak matematik dan bisnes tapi melayu tak kurang hebatnya,gabenor bank negara adalah wanita melayu,Islam..

DiahRodzi said...

ok..lps neh nak suruh org mlayu men gong la bebyk..hehehehe...
kalau rebana plak mcm mna??
anglung ka??hehehehee...

kelhome said...

ni cam post lawak je ni hahaha aku gelak2 baca sis

Anis izyan Abd Rahman said...

muahahhaa
mak anis pernah cerite macm nie kat anis taw taakk
hahah
kite kene ubah tradisi bunyi kompang nii..
haha
tak pon jgn pake kompang daaa
haha

KizZ said...

@Roz:
Yup..Kiz stuju..So kita kenalah sama-sama memajukan diri masing-masing.Bukan hanya duk diam dan berangan je..

KizZ said...

@Diah
Haha..ye la kot..

@Kelhome
Yeke..hehe..Kiz pun tergelak-gelak je time abg kiz citer benda ni

KizZ said...

@anis
Hehe..ea..tu r..citer ni dah lama sebenarnya..kena cari idea nak terbalikkan citer ni pulak..hehe

ARNaBS said...

haha..love this post..
nice blog..:)

farhana_acimek3 said...

1 malaysia yahuuuu !! hihihi

KizZ said...

1 Malaysia OO yEEHH!!!

pilotHans said...

gile creative leh terpk camni skali..huhuhu..cheers

Masih Ada Plan B, Mari baca!