Tuesday, December 14, 2010

Kamera DSLR.Perlu atau Tak?

Memang menggembirakan sekalian remaja jika sudah memiliki kamera DSLR.memang ah kan.kalau dapat senyum sepanjang masa.Tidur dengan dia.Semua lah.Kemaruk kan.tapi tak tahu lah kalau ada yang beli sebab terpaksa lalu tidak menyenangi kameranya dan sila lah beri kepada kami.ehehe.

Dan ya.Macam orang lain jugak.Kiz juga mendambakan kamera DSLR untuk di miliki.Memang pada mulanya lebih kepada untuk hiburan semata-mata.macam style aje kalau ada kan(kan kan kan?).Tengok orang usung sana sini,amek gambar sini sana tunggang terbalik. Memang mencemburui mereka.


Nikon DSLR d3100 , Nak yang ni boleh tak?Eh!Sape nak bagi?


Tapi sebelum tabung di pecah.Sebelum wang ihsan dari keluarga di pinta.Sebelum atm-yang-nak-kena-beratur-panjang dulu di kopak.
BERBALOI KAH ? adakah memang kalau beli berbaloi-baloi di miliki.atau sekadar duniawi semata-mata?.

dan Kiz selaku kanak-kanak taman baru belajar ingin memohon jasa baik kawan-kawan untuk memberi sedikit nasihat ,tunjuk ajar serta panduan berguna sebelum wang di laburkan.Ataupun sedikit nasihat jenis yang manakah yang sesuai untuk Kiz beli.

Marilah membantu semua.
Kalau boleh biarlah pelaburan kali ini berbaloi.Biz online seperti yang kami jalankan sekarang memang memerlukan kamera yang bagus.Setiap produk yang kami jual memang memerlukan gambar yang terbaik.Ni setiap kali photoshoot mesti nak kena edit balik susah payah nak bagi jadi macam DSLR.weheee.


kamera nikon coolpix yang dah warga emas tapi banyak berbakti.semua gambar dalam blog,fb,mespes frenster di tangkap oleh dia.

tengok kamera di atas.sebab dah terlalu tua terpksa tampal stiker agar kelihatan menarik.Dah memang tua sebab selalu gambar yang di ambil asyik shacking,parkinson kot,dah tua banyak makan makanan pedas,tu la jadinya.Tapi I tell u kan,banyak berjasa woo.Sayang giler.Tapi apakan daya.patah tumbuh hilang berganti.ahah.

Kalau DSLR belum boleh di miliki memang kamera warga emas harus berbakti lagi.

Sekian.

Kalau ada sumur di ladang.
Boleh kiz menumpang mandi.
Kalau ada cadangan untuk di pandang.
Sila tinggal di blog kami.

23 comments:

Anisa Hang Tuah said...

perlu kot
hee

ashraf said...

kalau ada bakat fotografi bole je beli.tp kalau stakat nak poyo-poyo dgn mmber ada dslr & kualiti gambar mcm pakai henset dan tau pakai fokus2 baek tak payah beli.

mmbazir tu kawan syaiton :)

man yusoef said...

apesal tulisan bEERSAAAR sangat nih....

auny ngehngeh :D said...

adoii. bace sekerat2 ni.. awat besau bebenor tu ? hehehe :)

Dya Aisya Helyka said...

Kenapa tulisan besar sangat?
Atau saya sorang je yang nampak tulisan tu besar?

KizZ said...

Alamak..hehe..tak terperasan pulan..pengajaran ya kawan-kawan..sila view post sebelum anda berlaih dari meja laptop untuk makan tengahari..

KizZ said...

To Anisa:
Perlu eah?hmm..

To Ashraf:
Ehm..kalau untuk biznes wat do u think?

KizZ said...

to Man , Auny and Dya:
Ups..sori2 kiz pun tak perasan tulisan besor macam nenek gajah tu..everything is under control now.

Fatin Fadhillah Mat Ayob said...

DSLR perlu2... WAJIB! Hehehe. Atin pun dok tengah kumpul duit ni... :)

AiDa AzRyN said...

memang berbaloi2 la kalau beli dslr.. aida mmg suka snap2..

Psssstt,Aida suka nikon d90.. ^^

Cik Reena Tan said...

gagaga~ DSLR.. cam xperlu.. tapi biasa la.. bila da tgk kwn dukung nikon tu. tercabar plak ase..!

KizZ said...

To Fatin:
Ehehe..macam banyak yang mengatakan perlu ni..haisyhh

To Aida:
Oh..D90 bagus ea?

To Cik Reena:
tu r...tapi kiz antra tujuan utamanya adalah biznes..huhu

Izzah Radin said...

for me la kan.....

if u r doing bisnes in wedding photoshoot or all about making money in those photos... sgt berbaloi-baloi!

i have 1 nikon dslr coz i love photoshoot since i'm learn photography about last 2 semester... *eventhough i'm taking engineering* :)

using slr... gambar mmg sgt cantik if u know how to use of it. be patient on learn it.. but serius best!!! less editing if u master it la..
[for sharing : http://izzahradin.wordpress.com/] lama x update n sbnrnya byk lg tp di fb.. hehe

dan kiz, beli la satu!! hihihi tak menyesal tau~~! hehe.. tp kena blajar dulu la step by step.. go go kiz! :) :) :)

KizZ said...

To Izzah radin:
Wah!Ni yang wat Kiz semangat berkobar berapi-api nak bali ni!Sebab kiz memang nak wat untuk bisnes.So better buy it n of kos take gud care of it lah ek..

Izzah Radin said...

yup!! *jgn jd gunung berapi da la eh..* hehehe... serius, mmg puas hati... hihi. slmt membeli~~!

-iNtAnAdiA- said...

DSLR??

pros
- gamba lawa bile dah pandai main setting
- leh tukar2 lens
- leh outing tangkap2 gamba ngan kwn2 yg ade dslr
- quality of photos (beza kot ngan point n shoot cam)

cons
- agak gedabak dan berat
- senang kena racun utk beli lens etc
- ssh sket nk camwhore
- kadang2 segan plak bile org dok tgk kite tangkap gamba ngan dslr
- expectation org bile ade dslr mesti gamba lawa
- terpakse jadi photog org dan gamba sendiri pun kurang

my verdict
- belilah dslr sebab anda ske photography bukan jika sekadar untuk nampak cool atau sebab kwn anda ade dslr

KizZ said...

To izzah:
Btw..TQ for da info yah

To Intan:
erp..macam lagi byk cons daripada pro ya..hmm...susah ni nak wat keputusan..tengoklah cne ya nanti..

by da way,Tq ya for the pro and cons stuff..its help us a lots

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

eeeemmm sekarang ni kamera begitu cangih kalau ko ade bakat apasalahnya kalu minat boleh lah cari kamera lebih baik lagi

eziatul syahirah said...

perlu2! & klaw baek hati sile labeli utk saye 1.. HAHA

-iNtAnAdiA- said...

adess...
terlist byk plak cons
xpe beli je dslr
slow2 blaja nanti dpt gamba lawa
and as i said before
beli bcos u minat tangkap gamba not bcos org lain ade

CiK HaNi LaLaLa said...

kalau dah minat, beli je..
tapi kene blaja la setting dia...
jgn jadik mcm my kazen..
beli dslr tapi xtau gune setting..last2 pakai auto setting...kan dah rugi beriban2..

my lil sis pkai D3000..keje dia asyik kumpul duit nak bli lens la, bli speed light la, bli tu la, bli ni la..

dslr ni hobi yang best tapi cost tinggi..
like my lil sis, sbb dia mmg suke photografy ni..n dia amik klas..
bile dah hebat n tau gune pakai kamera ni, xpyah nk edit2 picture tu, nampak cantik je..
lgpun in future, klu pndai, wat part time photographer pun dah pulang modal balik dah..

(^^)Y

freezer_91 said...

hahah..sma mcm ak je bro..hahaha
tgk la..baek tgk kwn2 pkai yg mne..klau rmai pkai nikon..baik amik nikon je..haha..sbb mudah nk refer kpd yg pakar..hahah
n bleh join kukubesi kalau nak...kukubesi kn geng2 nikon.lawa kottt...haahaha

ak skrg ni tgh brkre2 nk bli
d5000
d3100
d90...
tp yg ak dh xplore..stkt nie d90 mmg yg plg mntp la...d5000 tu bg aku mmg tkat entry lvel..tp dy xde autofocus build..hahaha..ntahlah..brkre nk bli d90...hohoho..

ade spe nk bg??hahaa

roJakHangiT said...

terasa nk beli gak...tp same situasi..

Masih Ada Plan B, Mari baca!