Wednesday, December 15, 2010

Say NO! to the letak-laptop-atas-katil



Perhatian.Ini bukan iklan berhenti merokok ya.Memang tiada kena mengena dengan merokok tapi ada kena mengena dengan , LAPTOP . Nak dijadikan cerita, Semalam Kiz ada keluar jalan-jalan sana sini situ-situ sana sini.The Top Priority is actually nak bawak member g betulkan laptop dia yang tak berapa sihat tu,demam panas katanya.Hmm.Macam-macam.Tup-tup habis satu bandar kitorang round .Nasib baik bukan 1 Malaysia kitorang round.Pastu main bowling.Dan hah kalau cakap pasal bowling ni.Heh!memang..memang senang je..senang je nak dapat no last.Bila lah Kiz nak pandai main bowling ya.Memang beruntung lah sape yang dapat main dengan Kiz ni sebab Kiz memang akan bagi peluang korang untuk menang punya ( padahal memang tak reti main ).

Err,macam dah jauh lari dari tajuk ni.Okeyh,masuk tajuk balik(boleh pulak camtu).So,this friend of mine ni kata laptop kesayangan dia nih cepat gila panas.Ulang balik.Cepat gile panas.So kiz tanya dia.Why?Dia jawablah "Entahlah,aku pun tak tau,tak pernah pulak aku buat hal ngan dia,tiba-tiba je nak panas dengan aku".Eh,ada ke orang boleh gado dengan laptop?Whatever je lah.So Kiz pun pelik sebab dia kata dia tak pernah main game,dia guna laptop tu untuk buat kerjaaaaaa je.So Kiz tanya lagi " Selalu tak biar laptop on je 2 3 hari?".Then dia pun jawabla "Tak".Aish,macam marah pulak jawabnya.Kiz pun mula meng'operate'kan otak yang dah lama tak berjalan ni.Maklumlah cuti sem kan.

Then finally idea datang.Ching!Nampak tak mentol atas kepala Kiz ni?Tak nampak tandanya?Hah,aa lu pikir la sendiri ya.So Kiz tanya dia "Pernah tak guna laptop atas katil ( maknanya laptop tu ada atas katil )?".Finally dia jawab "Err,ada,selalu je,nape ek?".Kiz pun apa lagi, " BLA BLA BLA BLA BLA BLA....."


.................................................................................................
(tak habes lagi membebel)







Okeyh.Dah habes membebel.Sekarang nak membebel kat korang pulak.Baik lari cepat.Ok.Kat sini Kiz nak ingatkan."SILA TOLONG JANGAN GUNA LAPTOP ATAS KATIL".

Kiz tau ramai yang amalkan benda nih.Yelah.Memang menyelesakan.Lagi-lagi nak chatting ngan member member ataupun chat dengan pakwe/makwe kat Facebook.Wah facebook aje.Ok kat sini ada 2 sebab kenapa Kiz cakap tak boleh sama skali guna laptop atas katil.
1.Udara tak dapat masuk ke bahagian dalaman laptop tu,dengan kata lain,laptop tu jadi macam kedap udara.So laptop akan cepat panas dengan cepat.Tak percaya leh try kat rumah.

2. Habuk-habuk debu dan yang bersekutu dengannya akan masuk dan terkumpul lalu menyebabkan sistem dalaman tu susah nak berfungsi.Especially part kipas dalam dia.



So,lepas ni,sape yang ada buat habit tu,STOP.Ubah cara penggunaan okay.Untuk kebaikan korang jugak ya.Macam kawan Kiz ni,nak tukar 'motherboard' baru dah dekat RM800 satu.Kalau 'processor' rosak,ahah tambah lagi dalam RM400.Tak ke baik-beli-laptop-baru-sudah tu.Pastu lagi satu aa,apa ya.Hah,ada satu kejadian kat United States ni.Kisah ada sorang 'awek' ni dia tinggalkan laptop dia on atas katil selama 2 hari kot tak silap Kiz baca semalam.Then u know what,hari kedua tu jiran dia call cakap , "hey,rumah kau berasap macam nak terbakar je tingkat atas tu,cepat panggil bomba!"Erp,tapi dalam bahasa inggeris la,takkan melayu pulak.Hmm,Habis terbakar satu balik.Dah susah nak kena call 911 sambil lagu lompat getah tiba-tiba kedengaran yang part "Bomba datang berlumba-lumba @#@$^%(tak ingat dah lirik dia)".Pihak polis ambik masa kat seminggu jugak tau nak siasat punca kebakaran tu yang rupa-rupanya sebab letak laptop atas katil je.Hampeh.

Ok lah..So,pengajarannya disini adik-adik kakak-kakak ibu-ibu bapak-bapak(bapak-bapak jangan main eh!),Lets Say NO! to the letak-laptop-atas-katil habits.Erk,info tambahan,pergh BESAU giler tadi Kiz nampak biawak lalu kat parking porch umah Kiz.Macam anak buaya dah nampak.BEST gile dapat tengok live sebab bese tengok kat 'discovery channel' je.Anyway,harap-harap tips ni membantu korang ya.Yeeha!

27 comments:

Anisa Hang Tuah said...

hehehe
pasni mmg berjaga2 laa..
dh tanak letak atas katil
wwuhuu

Siti Safiyyah said...

ooo baru tau takleh buat cmtu..hehe tapi mmg tak buat gitu pun..err kalau letak atas meja takpe je kot? ke takleh jugak??

ainatiqa said...

erk , adoi . lepas nie kne ubah la ni ! thx ya bg info :)

KizZ said...

Hehe..letak atas meja boleh..ok.senang camni,xleh letak atas permukaan yang lembut contohnya, karpet , kain sejadah ( kalu korang jadikan dia alas meja lah) , meja yang ada pembalut plastik etc..

alien said...

betul tu
udara xde panas le dia
kalau tanak beli fan taruk bawah laptop tu
boles alas ngn buku je, kasi ruang untuk udara
kekeke

eziatul syahirah said...

dulu selalu letak atas bantal, pastu laptop akan mati secara tibe2.. panas sgt kott

KizZ said...

ahah!
so now we'll know why dah kan..so..

Fatin Fadhillah Mat Ayob said...

huhuhu...
ini pun tebiat atin yang payah atin nak buang jejauh...
dah letak atas notebook cooler pun panas lagi...
asek shutdown sendiri je laptop atin ni ha...
pasni toat taknak buat lagi dah...
teehee...

Dearie Pearls said...

tQ dengan nasihat tue..
mujurlah tak berminat nak santai dengan laptop atas katil...

sayangnya kat laptop...

zazaw said...

lahh ..
yer kerr
hari hari memang guna leptop atas katill

BRO_MONDAY said...

salam petam kiz!!!

tengkiu coz share gud info camni...
ai laik dis...
koh koh koh

mAmAbuDaK said...

ko bagi info terlambat dah...laptop akak dah arwah..T________T

hans said...

den online atas katil tapi den letak buku tebal bawah laptop
kalau tidak laptop jadi panas

P/S : Traffic Minggu Nih! Tutorial Letak Link Entry Anda! Ada Sesiapa Suka Shawls Yang Cantik!

farhana_acimek3 said...

baikkk bosss.....mdgar arahannn hihihi

KizZ said...

To Fatin:
hehe..bagus..sedar sebelum terlambat.Heh!

To Pearl:
Yup.Kiz juga.Syg sama laptop nih..

KizZ said...

To zazaw:
ehemm..so...kena stop lah ya..

To Bro:
TQ yah..hoh hoh hoh(dah masuk musim krismas ke?)

To Mama:
Alamak yeke...hmm,nak wat cne..jadikan ia satu pengajaran okay

KizZ said...

To Hans:
Yup..Good.Kiz pun kadang-kadang wat camtu..selamat cket laptop

To Farhana:
Hehe..bagus..kita berkongsi apa yang kita tau..bukan luak pun ilmu ni kan..huhu

-iNtAnAdiA- said...

seb baik x pkai lappy

intan prefer pkai pc sbb sng nak repair sendiri =)

syAzAnA said...

haha. yekehh? brulah syaz tahu. tengs lalinkk. wee~

KizZ said...

To intan:oo..yeke..beshnya pakai pc...kiz tringin nak tuka pc..leh men game yg best2..

To Syazana:
huhu..u r welcome

Iskandar Agong said...

Alamak!

fromjarn said...

klau ltak atas katil tpi letak cooler..
mcm mna ye??
ada effect x..

KizZ said...

@Is:
Haa..ni mesti salu buat ni..

@Fromjarn:
aa...dia kalau still ada ruang untuk udara nak flow kat bawah laptop tu maknanya boleh lah..tapi kalau letak cooler tapi still menutup ruang better dont la..

al-hirr said...

naaaa...seram je bunyi, huhu.
btw, thnx kiZ.

KizZ said...

@al-hirr
Eh seram ke..?

al-hirr said...

seram sgt.huhu.
mau nya xseram. dah habit sy kiz.
ngee~~

Anonymous said...

oh baru aku paham, cuba korang intai intai bawah laptop bile korang letak atas permukaan rata and keras, make sure ada ruangan yg kasi udara kuar masuk (aku tadak blogg, thx for sharing)

Masih Ada Plan B, Mari baca!