Friday, December 24, 2010

Tuisyen Belog Kiz: Bagaimana Meninggalkan Link Apabila Memberi komen.

Ok.Untuk tuisyen belog Kiz yang ke berapa-tak-kesah lah ni.
Kiz akan mengajar anda cara-cara ataupun tips untuk tinggalkan
link latest entri anda atau whutaver lah masa anda meniggalkan komen
anda di mana-mana belog okay.

So!Murid-murid!Cepat cakap selamat pagi cikgu.

Okay boleh duduk semua.

Actually this tinggal-link stuff is important ok.Satu , sebab ia akan
memudahkan tuan blog tu untuk terus baca entri kamu sebab dia tak 
perlu nak copy-url-paste-url-enter-ka-ching lagi.OK?Dua,komen tu
akan nampak kemas.Kemas bermakna tak nampak serabut 
dengan url yang ditinggalkan.Dan tiga , takde lah sia-sia anda bagi
komen kat belog tu sebab tuan belog tu tak perlu susah-susah bukak
profile anda dulu,cari blog pastu baru bagi komen balas apa sume.

So,faham kegunaannya?

Ok,next kiz akan tunjukkan contoh.Mane tau ada yang
tak faham lagi.Macam tinggalkan link?Apa tu?Tinggalkan jejak kat chat 
aku tau lah.

Ia ibarat anda saja tinggalkan beg berisi duit mengharap ada 
orang akan hantarkan balik nanti.

Ok,contoh dia camni.
Anda baca satu entri kat belog ni.So anda pun baca la bla bla bla
gedegang gedegung ( eh bisingnya korang baca!).Ok pastu tiba-tiba
rasa nak tinggalkan komen.So komen tu nanti akan jadi camni(tengok bawah)

"Wah,nice entri,suke lah kizz garden ni!
bla bla bla bla bla bla bla 
topik baru saya      "

Sekarang perasan tak yang tulisan biru tu.Tu adalah link dimana
nanti senang tuan belog kelik je link tu untuk baca latest entri anda.
Untuk membuat tu,kita perlu bermain dengan sedikit html.Sikit je ok,
jangan takut.Tutorial ni pasti akan membantu.

Bagaimana Meninggalkan link apabila memberi komen
STEP 1 : 
Copy and paste code ni selepas pada komen anda

<a href="url-yang-anda-nak-tinggalkan"> Tajuk yang akan terpapar nanti</a>

STEP 2 : 
Gantikan part url-yang-anda-nak-tinggalkan dengan
mana-mana url yang anda nak tuan belog tu kelik nanti ok

STEP 3 : 
 Untuk part Tajuk yang akan terpapar pulak ,
Anda gantikan dengan apa yang anda  nak
akan kuar kat link tu.Kalau ikut contoh kiz punya tadi tu , Kiz
akan tulis "topik baru saya" lah.

Pesan Mak : 
Untuk lebih mudah , kalau malas nak hafal kod ni macam kiz ni , 
bukak satu notepad pastu paste code tadi dalam tu,save.So senang sebab 
macam hari ni kita nak orang kelik link A , esok kita nak orang kelik link B,
petik jari ka-ching kuar notepad,edit,copy&paste . Setel .

Pesan Mak lagi: Semalam Kiz wat donat bentuk mickey mouse , tapi tak sempat nak upload

Mak pesan lagi: Udah-udah le tu duk menaip je , meh tolong sapu rumah ni!!

Alamak.Ok lah.Kiz gerak dulu.
"YE MAK!!!"
                       

46 comments:

zati said...

seeeeeelaaaamaaaaatttttt-paaaagiiiii cikguuuuu *tiru gaya bebudak sekola* hahaha sengal tak sengal aku nie

cikgu cikgu, awal cikgu bangun harinie muehehe, terima kasih atas tuisyen cikgu harinie, ilmu yang dapat saye pelajari hari nie

donat bentuk mickey?? mesti comellll dan sedap, nak sikitt boleh?, rajinnye sapu umah pepagi, anak yang baek, baguss =)

Anis izyan Abd Rahman said...

hihhiihiiiiiiiii~~~
malas nak copy paste jugak
hahaha
anis izyan manusia pemalas

syufaa said...

celamat pagi cekguuuuuu!!!
heeee..dh lme dok cari tutorial ni!

semoga saye bjaye dlm exam meletak link pd komen!
hihihihi..

time kaceh cekguuu!!! :DDD

Aida Awie said...

tq..tq..cikgu!
akan dipraktikkan...
Sunrise..Hilangkan tension

BRO_MONDAY said...

salam kiz !!!

tengkiu for sharing dis gud info!!!
ai laik dis...koh koh koh

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1. New Entry "~ MaiN MaSaK² ~"

BlueberrY CheesE said...

terima kasih cekgu!! *baca nada upin ipin* =p

KizZ said...

Hehe..sama sama murid-murid..ok skang murid-murid boleh berehat yeah!!!

athirah said...

hahahaha... mekaseh... tp tulaaa.. xbape rajin bt centu :P

fadhdeela said...

nape xleh kizz??

FaizalSulaiman said...

terbaik lah! terima kasih kongsi!

intanurulfateha said...

mekasih cikgu! :)

JAI said...

Cayalah..tutorial yang amat berguna sekali.Keep up the gudwork bro..

reenkyra said...

testing3
meh jom tgk blog aku

KizZ said...

papehal tanya kiz okay guys!

eka said...

selalu gak uat kalau rajin , hehe =='

ferry said...

good info...thanks ya..

iamzulfadli said...

THehehehehehhe datang melawat balik disini :)

MiszMaryaNe said...

terimaaa kasihh cigku!!

hehe..

MIMIE AIZA said...

thanx 4 da tips :)

fadhdeela said...

kita nak testing lg...

Pelajar & Ibu kena rempuh lori pas ambik result PMR

nana cHan said...

kdg2 nana guna cara nie. eh nana tag kamu

anda ditag sini http://ciputsedut.blogspot.com/2010/12/giveaway-domain-by-khaizariencom.html

KizZ said...

Sama-sama u all..papehal jz inform kiz okay..lalalala

alinac lover said...

WAAA..SUKA..THANKS YA CIKGU NGEEE

MazHaR!! said...

Tutorial yang berguna...
thanx kiz...

Tutorial terbaru Tutorial: Download MP3 dengan Mudah & Cepat

shahizan said...

Oh hahaha menarik post ni XD
ehem testing testing HAHAHA

Kenapa perempuan suka pandang cermin masa jalan

nurezryull said...

hye darl, jenguk2 ur blog lak.. thanks for comment my blog.. n thanks for sharing, gud idea la darl.. :)

Mr Final said...

heee time kasih dtg jenguk2... lain kali jemput lah datang lg ke blog saya

bungakuning . said...

dah LAMA duk cari tuto ni . baru jumpa!
tengs !

suara hati said...

testing2...ehehehe.. Apa ni ??

suara hati said...

testing2.. Apa ni ??

sygDsyg said...

testing ea cikgu . murid tua neh ekekeke

Mari mengintai saya

wan_iz said...

tq.. info yg sgt berguna..

mai tgk 2 alam di melaka

fira mustafa said...

ce try..ce try..hehe...thanks kizz bagi info yg best n senang utk sy paham... :)

Kalau tuhan tu baik, kenapa buat neraka?

sila lawat kalau sudi..wink2.. :)

Abang Long said...

Salam...Abg Long pernah buat tutorial ni beberapa bulan lepas di SINI

Selalu guna bila tinggal komen. Lepas tu kena tegur kononnya cara tu akan membuatkan blog yg dikomen akan diklasifikasikan sebagai SPLOG. Lepas tu Abg Long terpaksa tulis satu entry khas menerangkan apa itu SPLOG.

Kalau nak tahu atau nak baca ni entrynya.. Blog normal diklasifikasi sebagai Spam

emy zulaiha said...

selamat pagi cikgu. emy nak try ye nie :)

Jom join giveaway nisa

emy zulaiha said...

berjaya tak?haha

cahayamatacollection said...

tq kiz.. jom singgah sini

JaLi AshBurn said...

terime kasih guru, . .
testing <<<>>>>>
Tajuk link

chemija said...

terima kasih cikgu kizzz

black cakap apa?

diLot said...

nak kopi pes letak kat blog lagik senang nak carik nnt.. ye.. mintak izin.. tq

Anonymous said...

Every weekend i used to go to see this site, as i wish for enjoyment,
for the reason that this this web site conations truly good funny
material too.
Also visit my page clean my pc

Anonymous said...

It is perfect time to make some plans for the future and it's time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!
Also see my web site - Best online casinos for usa players

Anonymous said...

Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an
established blog. Is it difficult to set up your
own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about creating
my own but I'm not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? With thanks
My web page the best ways to make money online

Anonymous said...

Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
Is it difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking
about creating my own but I'm not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? With thanks
Also see my website > the best ways to make money online

Anonymous said...

Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
My last blog (wordpress) was hacked and I ended up
losing many months of hard work due to no data backup.
Do you have any solutions to prevent hackers?
Also visit my blog post - how to cure acne

Anonymous said...

Thanks for the good ωгitеuр.
Ӏt if truth be told useԁ to
be a leisure accοunt it. Glancе aԁvanced to mοre introduced agreeаble from you!
By the ωay, hoω could wе kеep in touch?



Feel frее to ѵisit my weblog; samsung galaxy s3
My page ::

Masih Ada Plan B, Mari baca!