Wednesday, December 22, 2010

5 cara blogwalking.Anda bagaimana?

Blogwalking . Siapa kat sini tak tau maksud blogwalking?Ok,blogwalking dari segi bahasa bermaksud belog-yang-berjalan(*pandai-pandai reka sendiri) .Dari segi istilah pula , blogwalking maksudnya seseorang blogger yang of koz la mempunyai sendiri ataupun bukan blogger menjalankan aktiviti pembacaan dari satu belog ke belog yang lain sampai lah mata mereka dah tak larat lagi dah nak baca entri.

Faham murid-murid?!!!


Ok bagus.
Sekarang kita akan rungkaikan(*amboi) beberapa 'style' ataupun cara seseorang itu ber'blogwalking.Ada banyak tau tapi kat sini Kiz listkan 5 je sebab malas nak tulis.boleh tak.haha

Ahaa,ini namanya blogwalking bersama anak-anak..

A) Blogwalking cara 'Phd'
Mereka yang menggunakan cara ni memang akan meneliti setiap apa yang ada dalam sesuatu belog tu.Tak kira lah entri , chatbox , header , profile  sume dia akan baca .Kadang-kadang tu
dengan follower-follower pun dia tilik satu-satu.Orang cara 'Phd' ni biasanya akan tinggalkan jejak kat komen entri dan jugak chatbox(kalau ada lah).So kalau anda ada 4 chatbox , 4 chatbox dia akan tinggal jejak.( ada ke belog ada 4 chatbox?)

B)Blogwalking cara 'Master'
Ok yang cara master ni diorang besenya at least akan baca satu entri terkini, bagi komen ,
pastu tinggal jejak kat chatbox.Juz simple as pimple.Erk,pimple bukan jerawat  ke?Tak kesah lah.Sebab macam best je simple as pimple tuh.

C)Blogwalking cara 'Degree'
Berbeza dengan master , diorang lagi simple iaitu baca entri dan komen ataupun just tinggalkan 
jejak kat chat box.

D)Blogwalking cara 'Diplomatik'(saja tambah 'tik' supaya nampak stylo)
Yang ini paling besh.Diorang akan wat satu mesej kat mana-mana notepad ke , pastu diorang copy.Contoh macam diorang tulis "Jalan-jalan sini" letak dalam notepad.Ok.Pastu copy,bukak belog banyak-banyak,cari chatbox.Haa apa lagi paste la ko puas-puas ya.ahaa,kadang-kadang kalau malas ok gak pakai cara ni.

E)Blogwalking cara 'anda'?
Ahah,yang ini kiz tak tau nak decribe macamne sebab ni cara anda yang tersendiri.Mana tau ada cara-cara lain yang nak dikongsi bersama kan?.Ahaa kalau ada,dial 4555-777-444-88884
tekan-tekan tak dapat.Takdelah,kalau ada cara anda tersundiri mana tau nak kongsikan skali moh ler komen sini okay..

Pendek saja entri kali ni.Tau dah korang tak suka baca entri panjang-panjangkan.Heh!
Erk,sebelum tu,nak tanya,antara lima tu,yang mana satu cara anda?Kalau Kiz banyak
pakai cara B dan kadang-kadang E lah .

35 comments:

man yusoef said...

gune cara diplomatik...tapi tak da la skema sgt smpi kat notepad...biasa dah tulis kat chatbox, copy pastu terjah blog org lain..paste je..hahah..tapi jarang berbw...cara ni buat pon kalau ada entry best nak paksa org bg komen...hahahah..ada la dlm seminggu sekali..gile pemalas kau

Anisa Hang Tuah said...

blogwalking sgt beesstt
(:

Fatin Fadhillah Mat Ayob said...

tak sangka bw pun ada peringkat dy? kahkahkah.

KizZ said...

man,hahah...kiz pun xde la wat yg notepad tu tp kadang2 wat gak sebab kdg2 byk lagi bnd lain yg nak copy so mls nak tulis balik...

zati said...

faham cikgu...teheee
cara diplomatik tu yang tak boleh blaa, 1st time dengar hahahak, cara zati buat singgah tak tinggal komen kat shoutbox terus blaaa ghaib macam tu je hoho, tapi kengkadang bagi komen walaupon tak jadi follower owner blog tersebut =)

Amni said...

kalau saya, saya guna yang master tu.. suka baca entri orang walaupun kadang2 tak tinggal jejak pon... hehe....

BRO_MONDAY said...

gud info ni!!! ai laik dis...
bagi ai, ai selalo jenjalan kat blog bila ada entry terbaru yam terpapar dalam dashboard ai...det min ai akan slalo lah refresh, tu pun if ada masa terluang...('',) ok x??? koh koh koh

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1. New Entry "^~sTiMBoT oH sTiMBoT~^"

taz said...

Kecik! Jom join contest and share tips belajar :)

Just said...

nice entry! i gune degree! :D

Anis izyan Abd Rahman said...

master + cara sendiri..
kadang2 follow diam2 jee..
sbb mmg suke blog dia
n bace entry mmg tak tggal comment
tapi , ikut mood jugak~
kalo mood tgh "gila comment"
mcm nie lah jadinya
ahaha

Lina said...

sy selalunya blogwalking cara master...kdg2 jer cara phd hehe

ZeRa OsHiN said...

hahaha~
xsangke bw pow ade pangkat2...huhu~

DiahRodzi said...

hahaha...ada jgk cra2 blogwalking yer..kalau mcm tu nak kena menuntut lg lah...kalau x xbleyh nak jdi blogwalker PhD..hahahaha

aliesha kirana said...

hahaah...masuk kategori degree kot..haahah~

Adha said...

wahh blogwalking pun ade tahap...aq rasa aq ade degree dalam blogwalking ni hehe...

MiszMaryaNe said...

cik slalu gne cre master atau dgree,
cnth cm yg bt skrg ni, hehe

farah amira said...

diplomatik sudah.yang lain tak de masa..cheh...

Rosalia Huda said...

blogwalking sgt seronok:)
tgk mcm2 jenis blog yg cumel2..
termasuk anda:)

KizZ said...

heheh....nampaknya cara master and degree banyak menjadi pilihan..termasuk lah kiz okay..

princeduyong said...

hehe...macam2 cara ade...tgk mood dan masa...

KizZ said...

Yup bw sgt seronok jugak bagi kiz..dapat tau macam2 info daripada berita hinggalah pasal lawak-lawak..

fadhdeela said...

menarikk..kita dah jd followe kiz.. :)

pilotHans said...

hahaha..pandai jer ikut tahap..tp klo bw pun pastikan komen ikut tajuk n jgn ngan sepatah perkataan jer..org akan jd nyampak pd blogwalker yg jenis tahap x skolah..

cheers

Bro Framestone said...

bro ikut mood gak.. mne2 blog yg bro rase menarik.. bro bace n tglkan komen..

if xmenarik.. bro cari entry lain or klik button x kat sebelah atas

Just Call Me Bitt said...

hehehhee awak rasa saya mcm mana...tengah bawa anak la ni ber BW akekekeke

C28su said...

Allluuu....akak selalu guna diplomaticccc.....ader masa guna gak cara degree....mmg sesuai tuuu....

athirah said...

rasa nya semua cara tu dh pnah bt... HEHHEHEHEHE.... ^^

KizZ said...

hehe..bawak anak macam dalam gambar tu pun ada ea..hehe...Wah!akhirnya ada yang penah guna cara Phd tu!!

fariza fauzi said...

i suke entri ni..ingat masuk u je ade dgre master apa bagai..blog pun ade..hehhe

namialus67 said...

...saya kategori "B"blog walking cara master (agaknye la..) blockwalking pun ada gred juga ye..baru tau hari ni,hmmmm.

Red said...

guna cara secondary skul ada tak?

RedRoza said...

hah....sy de style nak blogwalking...sy jejak blogger yg dh tinggalkan jejak...tinggalkan smula jejak kat tempat dia...pastu klik penjejak-penjejak lain yang ada kat situ ... n tinggalkan plak jejak kat tnpt diorng...so sy dh jejak follower blogger yg dh jejak tempat sy...harap2 diorg akan jejak sy smula lah ye...(penin ke ayat Red nih?)

fazliana said...

makasih for sharing. tinggal jejak i kat sini ye.. ;)

fazliana said...

makasih for sharing. tinggal jejak i kat sini ye.. ;)

Faridah Ahmad said...

Thanks 4 sharing..sgt2 membantu utk berbw

Masih Ada Plan B, Mari baca!