Sunday, November 20, 2011

Kompetitif Vs Affiliative

Assalamualaikum.

Haa belit-belit tak lidah nak nyebut tajuk entry tu? Apa lah benda nya tu kan.Macam belajar psikologi pun ada.Ok jom-jom kita baca apa tu.

Ok perasaan tak Komunikasi dalam hubungan lelaki dan perempuan berbeza?Maksudnya disini, cara percakapan, apa yang di ceritakan dan apa yang disampaikan.Memang berbeza di antar dua jantina ini.Dan disinilah bermulanya cerita tentang Kompetitif vs Affiliative. Tapi ini untuk komunikasi dalam sesuatu hubungan ya.Maklumlah empunya belog memang in a relationship bak kata fesbuk.

Komunikasi Kompetitif  = Lelaki   Komunikasi Affiliative = Perempuan

Lelaki lebih mengamalkan komunikasi kompetitif.
  • Yang mana menonjolkan dominan dan cara gaya maskulin.Perasaan tak ada sesetengah lelaki kalau cakap xmo kalah eh memang dia jelah yang betul. Yup, itu kerana dia mengamalkan komunikasi kompetitif. 
  • Dan oleh kerana itu juga lelaki kurang selesa bercakap mengenai perasaan kerana bagi mereka apabila mereka bercakap mengenai perasaan, mereka sebenarnya mendedahkan kelemahan mereka sendiri.Hehehe yang ini Chix nampaknya setuju bebenor sebab Iz memang agak jarang luahkan perasaan sampai dulu selalu ingat Iz tak sayang Kechix. Tapi sebenarnya mereka tak mahu di ketahui orang yang dia tak boleh hidup tanpa Kekasih.kan kan kan?
Dah banyak gebang pasal lelaki, haa pompuan pulak cemana ye? Mari kita terjah !

Perempauan mengamalkan komunikasi Affiliative. Macam mana tu?
  • Komunikasi perhubungan dengan tujuan membina ikatan. Perempuan yang penuh dengan kehalusan dan jiwa yang lembut memang suka cakap tentang hubungan.Berkias-kias tentang ajak tunang ajak kawen tu biasalah tu.Tunujuk bakat memasak dan tanya sedap tak ewahh mesti nak bagitahu sebenarnya nanti u kawen dengan i perut u akan buncit.Eh ahahaa.Yeah but seriusly selalunya bila bab-bab future ni perempuan yang selalu mulakan.Ye idok?
  • Bagi perempuan, berkomunikasi adalah salah satu cara merapatkan hubungan, memperolehi sokong dan pengesahan. Perempuan kan suka manja-manja.Kuat mengadu.Luka sikit bagitahu yang tercinta mintak sapu ubat.Minatk gosok mana yang patut dan hati pun gembira.
Ok jelas tak? boleh faham tak? Harap dapatlah membantu ya dalam hubungan  u olls dan dapat lah faham pasangan kita macam mana dan terima lah mereka seadanya. Ok?


siapa dominan?
Good luck dan selamat berkomunikasi dengan baik bersama pasangan.

perempuan kompetitif mungkin,
Chix !

15 comments:

blog-tips-kurus said...

setuju!
itu je.. :-)

Miss Xyz said...

dominan tu apa plak?

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh..akak baru tau nih..

Papa Mifz said...

setuju..tapi tak setuju sepenuh nyer..:)

Azlan Hasan said...

owh..yer ker??tak perasan gak before this pasal Kompetitif Affiliative tp its logic..hehehe..

Regards,
-Strider-

KizZ said...

hye readers..

biasalah ada yang betul ada tak..
terima kasih sbb bg pendapat.
ini cuma pandangan..

hee :)

wahida said...

setuju...


salam...tengs drop by my blog...awat tak follow sekali? huhu...

dah follow sini terus...

Golden Rose said...

good info...thanks

Eyka said...

ololololo..comelnyer..keh keh keh :P

baju pink 2 comel sgt..sukesukesuke :)

ღ Nurrul said...

stujulah.. perempuan mmg lebih suka berkomunikasi :)

KhaiRin said...

yap..u yg kdg2 buat kite gerrrraaammmm ssgt ngan org lelaki ni.hati kering

nazirah said...

hehe btul2 stuju la.. tp baru taw word yg brbelit2 ni hehe ;)

ArELeEz said...

oo.. aah. paham dah. tq, ek sbb sharing! ;)

J.Syazwana said...

bagus bagus.
saya selalu je miscomunication dengan pasangan.
haha !

Sarah Mohd Saleh said...

ohhhh...aahkan pempuan mmg ske berkias bjet laki nk phm jek bhs kteee...

Masih Ada Plan B, Mari baca!