Tuesday, December 6, 2011

SHH RAHSIA : Cara Saya Blogwalking

Yup. Masing-masing punya cara tersendiri untuk blogwalking. Ada yang blogwalking dengan hanya membaca sahaja entri yang ada kat blog tu. Ada pulak blogwalking tinggalkan jejak ataupun mesej kat chatbox. Ada pulak yang jenis baca entri then bagi comment.

So hari ni jom kita sama-sama sharing-maring cara kita blogwalking.

Lukis sendiri pakai paint. COMOT tak?

CARA SAYA BLOGWALKING

UPDATE ENTRI DULU

Okes sebelum Kiz blogwalking biasanya Kiz akan update entri kat belog Kiz Garden ni dulu sebab takut nanti bila blogger tu balas balik pengemblogwalkian(bahasa reka-reka) kita nanti dia tak tau nak komen apa sebab entri yang dulu dah komen.


BUKA KOMEN ENTRI SEBELUMNYA

Lepas tu Kiz akan bukak komen entri yang before entri baru Kiz buat ni, blogwalking kat semua belog blogger yang sudi dan rajin yang amat bagi komen kat Belog Kiz yang tak seberapa ni.SOB SOB. Kiz akan komen kat setiap entri terbaru diorang.


CARI BELOG YANG ADA BANYAK KOMEN

CONTOH macam blog FARRA ARISHA ni(pinjam ya farra).
Nanti semua blog yang ada macam belog Ayuni, LAdy Ayu, Bujal X and Joe Kiz 
akan g blogwalking kat blog mereka. Hee sori ya pinjam nama korang.

Ahah lepas tu Kiz akan cari blog yang entri dia ada banyak menimbun-nimbun komen. Lepas tu Kiz akan bukak komen entri tu then blogwalking lagi satu persatu belog blogger-blogger yang komen kat 'entri belog yang banyak komen' tu. Kenapa cari belog melalui comment? Sebabnya adalah blogger yang rajin komen ni, possibility 'dia' akan blogwalking balik OR komen kat entri kita adalah tinggi. Sebab tu lah Kiz rasa better kita cari blogger yang rajin blogwalking THAN main rambang je blogwalking mana-mana.


BACA ENTRI BELOG BETUL-BETUL BEFORE KOMEN

Oh NO! Tak perlu kot seteliti ini..

Kiz suka baca entri belog betul-betul sebelum komen sebab takut nanti tersalah bagi komen. TAK PERLULAH nak baca secara detail sangat lagi-lagi yang jenis entri panjang berekar-ekar which is Kiz selalu buat TAPI at least kita faham apa yang Tuan Belog tu nak sampaikan. Contoh macam tajuk entri tu "KESAKITAN YANG TAK TERHINGGA". Kita pun terus scroll zup-zap-zup-zap sampai ke bawan then terus komen "Banyakkan bersabar ya awak,semoga awak cepat sembuh". Padahal Tuan Belog tu tulis pasal kucing dia yang sakit sebab gadoh ngan kucing lain ( kenapa mesti kucing? ). Haa kan pelik tu.


MEMBALAS KUNJUNGAN CHATBOX

Yang ni pun Kiz selalu jugak buat. Tapi bergantung kepada Mood and ayat kat chatbox tu lah. Kalau ayat dia nampak cam menarik biasanya Kiz akan bukak belog dia balik then kasi komen. Lagi satu kalau ayat kat chatbox tu ada sebut nama Kiz ataupun ada cakap pasal entri yang berkaitan. InsyaALLAH Kiz akan menziarahi belog mereka semula dengan berbekalkan buah tangan berupa 'komen'.hihi



SO. That It. Inilah cara Kiz blogwalking. Cara anda pula bagaimana? JOM share?

P.S : rasa janggal pulak tulis entri pendek-pendek ni

Jari Menaip,
iZz
Berminat dengan baju ni? Jom kita ke KEDAIKIZ..JOM

105 comments:

CintaZulaikha said...

ha a lah, agak2 sama. tp akak bi BW dulu baru nulis entri...huhu

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

lebih kuranglah cara kamu BW dgn akak..cuma akak xlah carik komen kt entri org lain utk BW..idea bagus juga tu kan..


akak x letak shoutbox sbb akak x suka org BW dgn hanya tinggalkan jejak kt situ..bg akak apa guna BW kalau x nk baca entri..poinnya apa?..suh kita gi balik blog dia tanpa baca entri dia juga?

aina mysarah said...

tapi kan, ade certain yg dah follow, teros blah jep. amacam? banana liquid paper, takot tak?? haha!

yang lain, silelahh bace ye!
http://missainamysarah.blogspot.com/2011/12/bahana-liquid-paper.html

Cho Zila said...

akak rasa macam lebih kurang samaler cara kita... yang penting baca dulu yerk.. jangan main komenjer...

dEdEQ dE wIshEs said...

HEHEHEHE .. CARE YG BAGUS .. DE YG HAMPIR2 SAME .. TP KADANG2 SUKE WAT BLOGWALKING TUK BACE ENTRY JE .. HOHOHO .. KALO BAB2 KUMEN2 NI .. KEMALASAN YG TERAMAT SGT .. SBB XDE IDEA NAK KASI KUMEN ..

safarina adnan said...

plg senang mmbalas balik kunjungan chatbox...:)

cebisan said...

Pendek? Entri ni dh kira pjg bg sy. Huhu. Nak gi bc entri² yg len plak nak tgk kategori pjg tu camne. Hu.
Anyway, nice tips u bagi kat atas. Terutama part "cari belog yang ada banyak komen". Tak pernah tfikir cara tu plak. Thx.

*diera* said...

okeh tq for the tips.. sy selalu tulis entry.. pastu kekadang g BW lupa nak comment..adoiii... baik2 sy akan ikut cara kamooo... :D

alien said...

tu dia, step by step

yusnita said...

Oooooo gitu...... terima kasih,
tapi saya dah bagi komen sebelum update belog saye camer erk.. agak2 awak terjah tak entri terbaru saya nanti..?

yusnita said...

Ooooo...gituuu... terima kasih,
tapi saya dah komen sebelum update belog saya, camner erk..agak2 awak terjah tak entri berbaru saya nanti..??

Ckin Kembaq said...

lebih kuranglah ni..heheh tapi skang ni baca entri tapi jarang tinggalkan komen..sebabnya kadang tak sempat...asalkan dpt apa yang disampaikan oleh blogger lain..tu je niat Ckin ni..ngeh2..

p/s : ada yg singgah n tggl komen kat chatbox je..tu pun dikira cm ok gak ..hehe sbb bila baca komen yg sikit tu,rasa dihargai..hehe ^_^

C-Ha Nasiha said...

Best2! :)

Dulu masa study, rajin blogwalking n tggalkan jejak. tp sejak da keje ni, xde masa nk blogwalking, keje kat ofis berlambak2..klu rajin dulu blogwalking time mlm, tp skang laptop dah rosak, so lg la xde masa nk buat sume tu..huhu!~

jaba said...

pendek ??pnjang lha nie .lawak je part kucing tu .anyway nice blog !!

jgn lupe meng-komen entri saye.. :)

Cuties Cup Cakes said...

thanks kiz coz singgah blog akak.. rajin2 lar dtg jenguk next time ya :)

bujal X said...

blog saya takde chatbox~~tak tau macamana nak pasang~keh keh~~

*saya BW tengok blogroll kawan2 je~keh keh~

Mr feckry said...

kengkadang mase sangat mencemburui

J.Syazwana said...

cara kite sama lah. hehehe.

bagus entry ni.

cuma saya takde shoutbox so tak dapat bw guna shoutbox. hehehe :D

cik nanie saat :) said...

memang selalu pon org dtg komen, tp ape yg dia komen ta kena dgn isi entry. ape pon ta boleh! =..="

btw, nice info :)

KizZ said...

TQ GUYS FOR COMMENTING!!

Pisyek said...

saya memang update blog dulu.. weee~~~

Latest: Top 5 Iphone & Android Application Developers in Malaysia

raihana latif said...

hye kiz...hehehe
slalu bce je blog awk..tpi xpnh drop komen..ni nk drop la...hehehe....
thnx ek..slalu drop komen kt shoutbox rai...ble nk jdi follower rai plak???kekekee...

Dontcheatsme Eva said...

mmg mcm2 cara berBW nie kn. tp cara sy pulak bw dan membaca entry yg bez2. then polow :)

covalimawati said...

boleh juga nih ikutin cara kamu.. smoga pengunjungnya tambah banyak.. hehehe..
salam kenal ^_^

ziana said...

Lebih kurang la..tapi kat chatbox kita wajib pergi n follow..so kita bals kunjung n follow KIZ ye..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai rasa nak BW nk take time khen
then sebab selalu blogger ni if ternet laju ok...ok yg slow tue theyols suka bc yg simple dan ada pic...byk umah yg ken BW...sebab ai jenis ni kot hahaha....ai pun dulu terkantoi bc sepintas lalu then komen x kena mengena ngan n3 ngeee

farah farahim said...

saya suka baca entry kat kizz ni~kenapa mesti kucing~ hahahaha..kizz suka tilis macam 2..LIKE

blog-tips-kurus said...

saye tiru awak yek.. :)

Ari4510 said...

Hi..terjah kat blog you pula, wah good info..:D.

Hidaya Sarbini said...

tue masalahnya, sy x rajin blogwalking...mula2 jer..skunk follower pun dh tak naik =)

didi oren ♥ said...

tapi macam malas je nak tekan link banyak banyak uh la, kiz. :( acane uh ?

anitadiana said...

kak ita pun sama akan pergi semua yg komen kat blog kita...membalas kunjungan..kalu bloger komen kat chatbox..kak ita pun akan berbuat demikian gak...

mursyid diey said...

fuhh..idea bernas memulakan hari untuk bw...hehe..kena cuba juga nih.. :-)

http://dzuandiey.blogspot.com

emy zulaiha said...

emy suke komen entry yang tak terlalu panjang.tue maknenye emy bace smpi habes! :)

CekbOlat-bOlat said...

yaaaa ! mmg betuiii !
tapi tdi sye nmpk kiz tgglkn jejak pde shoutbox jer =_="

CekbOlat-bOlat said...

yaaaa ! mmg betuiii !
tapi tdi sye nmpk kiz tgglkn jejak pde shoutbox jer =_="

ILA SYAMILA ♥♥ said...

oh pendapat ini adalah same dgn saya. maka, sy berada disini skrg sbb sdg berblogwalking ehek. :D

Teah Manaf :) said...

lebih kurang lha care kite , tapi saye slalu stalking je , jarang tinggal jejak kat chatbox or comment form , sebab tenet memang SUPER LAJU(nada perli) haha .

Edy Fee said...

ye sama mcm aku nye cara..ehhehehe ok la....ok la at least karya sendri

Zatul Fakharuldin said...

sye lbih suke comment dr tulis kat shoutbox ;)

Papa Mifz said...

eh lobih kurang samo jer dgn caro papa mifz..:)

Alieza Dayasari said...

liza tak pernah blogwalking dgn usha comment org lain di blog org lain.
selalu blogwalking kat comment sendiri.. yg liza follow.. dan yg dlm senarai blog yg akn liza kunjungi..
blogwalking kkat ping busuk..
innit... blogged.my dan beberapa group di FB....

eza zularyeza said...

ooo..bagus petua tu..saya tiru ek..hehe

Clara Emily Cancer said...

I dapat detect u singgah my blog. hehhe
u drop ur msj at my chatbox.
anyway thanks.
kalau boleh jom kite exchange link.
follow & follow.

;-)

claremilycancer.blogspot.com

POKOKberGONCANG said...

lah ingat gambar pokok tadi .. pls add lah POKOK yg baru lahir d dunia ni...

EZAN IDMA said...

aha lebih kurg sama

Juliet_iRa~" said...

lebih kurang sm juga..:)

rasanya mmg kena bc btol2 entry tu..xle main hentam je komen blog..huuuu

awEEN said...

same..tapi lately dah tak sempat nak hapdet blog, nak jejak komen huhu..tapi...akan try berblogwalk jugak bile ade kelapangan..ngeee~~

Qaseh said...

mmg sama dgn sy. selalu buat n3dulu. pastu br blogwalking la...komen2 laa dan sebagainya.

kulop ludin said...

nice sharing, leh follow stakat tedaya... huhu!

KizZ said...

Hihi...macam-macam cara ya korang blogwalking...nice-nice

KizZ said...

@Yusnita...eheh..mestilah singgah balik...tunggu ya malam ni..

azreen said...

same lew cara saye . tapi saye lebih sukee tinggal kann jejak kat ruangan komen :)

Nemo^0^eriMo said...

kasi singgah tapak kaki kat sini juga~~~~ hahahah.... Nemo juga suka singgah2... tp paling malas bg COP MOHOR tapak kaki... lalalal <--- apa yang kau rajin nemo?

entry yang bagus!!! Tapi... tetap tak makan SAMAN utk org yang dah resistand mcm Nemo... muahahah <--- gelak Evil....

Alomy said...

Thanks for sharing :D

Nur Aischa said...

hai cik kiz :D sama la dgn aisyah, suka baca entri dulu pastu baru komen.. baru best nak blogwalking kan hee

Nurul Syafikah Bakar said...

stuju sngat....

DiGiTallProcess said...

Ha..ha....Saya nak berkunjung di sini...
Ha.ha....keren...

MAIN said...

Harap main ke blog saya...

salam jumpa pula dengan anda semua
http://mainviews.blogspot.com

Citra NaniZam said...

kak citra kunjung balas kiz.. kalau line kak clear mang akak suka bw n komen2 tapi kekadang tengah komen line sangkut terus hilang..huhu

AtyraAqilah said...

Akak, kita sama lahh. Kita baca entry kasi habes licin kann. Hehew :'D Then, terus terjah komen dia.

Fendy said...

samaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Farihah Ahmad said...

cara aku berblog-walk ternyata paling senang. diam2 je. sbb aku gila malas =..=

fieha said...

entry ni rasa dh cukup pnjg..hehe...tapi penerangan simple n buat org nak terus baca..

cara sy bw..biasanya akan update entry baru pastu baca entry org len baru update kat dashboard..saya akan komen kalo entry tu menarik n ada poin nak komen..hehe..tapi biasanya sy akan komen kalo dah singgah kat blog tu n tinggal jejak kat shoutmix.. :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

cara lebih kurang sama . hehe :)

Nazatul Amira Mustafa said...

wah..
sangat berguna

Ayu Aurora said...

Cara Kiz ni sungguh bersistematik lah !
thanks sharing .. :)

tch said...

cool i like it

Ieja said...

lebih kurang sama..hehe
kadang2 tak sempat nak blogwalking..kt ofis ssh nk blogwalking..balik umah tenet pulak lembap macam siput..huhu kesian sy kan :P

alyaclumsy said...

dulu masa mula-mula blogging, tak rajin nak buat mcm ni, skrng dah rajin dah :D hihi

ILA HonEyBuNNy said...

ahhh sama la..buat gitu gak..

kalau ada masa free baru blogwalking...kalau bz ckit just balas komen dari kawan2 y komen ja....;)

en JOe Pacak said...

walaupun hanya shhhh...gua jenguk jga..hehe...

nurul atikah said...

Kita selalu jadi silent reader je. yg baik jadikan teladan :) heheheh. Bila rajin je komen2 camni.

Deejay Kriss Fitri Abdullah said...

Btul2 ;) kalu diri ini pn, ske baca bg abis dlu b4 add ke ape ke.. nice info btw ;) ~

eyjalukman said...

nice tips :)

ahmad kadam said...

tulisan awak nie best laa, kekadang rasa nak gelak bile awak citer seswatu yang menurut sy kelakar,..huhu,..;D

KizZ said...

@Ahmad Kadam

Hihi kelaka eah?spontan je main taip je nih..

KizZ said...

@Alyaclumsy

Hihi syabas buat Alya..keep on ur good work okay

hafiz hafizol said...

------->>bruno mars

just the way u are:D

KizZ said...

TQ guys sudi kunjung balik kunjungan Kiz...kunjungan dan terjahan anda amatlah dialu-alukan oleh pihak kami*amboi dah macam sambut meminang pulak*

Affan said...

Salam. Rasa mcm 1st time dtg sini.
Saya pun pernah guna cara yg sama, klik link commentator pada blog sendiri atau blog org lain, dan tinggalkan komen pada blog mereka :)

siti aida said...

bagus gak cara kiz blogwalking ni..aida nak buat jgak la mcm ni.. :)

Fajar said...

Salam kenal, Kunjungan balik dari fadjar29.blogspot.com

Anonymous said...

Mantap sob nih postingan... suka blogwalking cara anda...

fayescool said...

Nice post gan.... Blogwalking cara anda memang bagus....

* NOOR ANIDA * said...

lor..mcm tu ek jd blogwalking.....dah paham2...tq kiz

DEBRIAN RUHUT BLOG said...

Hallo, saya kasih tips blog walking yang efektif dan efisien.. Silakan kunjungi:
http://debrianruhut.blogspot.com/2011/07/menjalin-pertemanan-melalui-blog.html

Salam blogger :D

wan nurul hezrina said...

btul 3x.nak2 ttg g blog yang banyak komen2=)

tapi akak tak tetap..kdg wat entri kadang komen dulu..huhu

syieda ;) said...

haa! sama sama. syieda buat entry dulu baru ber-blogwalking ;)

Cik Kasut said...

ok le tu...blog ni pun banyak orang komen jugak 2...tapi bagi kami lebih suka tgk org len update lu pas 2 tgk tak shoutbox pas 2 org komen pape kotentri kami walaupun xdelah ramai pun...pas 2 baru buat entri...tp ok gak pas ni leh try cuba.. nice info

zahidahwahid said...

fuh...berjaya jugak habiskan pembacaan...thank for sharing info...lama dah tak blogwalking sebenarnya...kesibukan yang amat....


sy bw random je....pergi blog orang tu, tinggal komen kat shout box, kalau entry menarik tinggalkan komen, pastu tengok kat shout box orang yang tinggal jejak kat sana, pergi blog orang tu pulak....ikut suka hati je nak pergi mana2....hehehe

New Entry: 07- A picture of someone/something that has the biggest impact on you

KizZ said...

@Cik kasut

Ahah bagus lah tu..keep on ya

fuad ansari said...

terbukti berkesan cara kamu blogwalking.. sy juga tak semena2 telah singgah blog kamu kembali.. (",)

Hanna Nur Izzati said...

hai hai salam kenal yah

seri said...

hukk..huk..hukk..hakak touching taww entri nieh..
so hakak pown datang sambil membawa buah tangan berupa komen hookeh..
nice blog..

Joe_Hans said...

ekh....ader nama sayer...hohohohoh

Suha said...

ermmm... akak sebenar.. terjah je mane2 blog.. kalu menarik baca.. kalu tak tengok je kehkehe... tapi yg pasti blog Kiz'Garden ni.. memag menarik.. dan terasa nak baca hehee.. cantik lesung pipit die.... heheeeeeee

me, the world and the hot choc said...

Okay..pay a visit to u too...
Come lah visit lagi =)

Follow lg baguss

Atiqaa A. said...

hehehe cam same dgn iqa. tp kekadang mls update entri,so bace jelah entri bloger2 lain.heee

Afzainizam said...

sebenarnya payah nak tulis entry setiap kalinya... tak jadi pasal idea tak timbul

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
claim insurans motorsikal langgar kereta

KatekateKite said...

Weeehuuuuuuuuuuuu...............

Thank u Kiz! Sudi datang blog katekatekite and tinggal jejak kat chatbox! =D

Kite pon akan buat entry baru dulu, baru BW! =p
-----------------------------------


So, apelagi?
JOM Cuba Resepi Agar Agar Milo Yang Simple nih! =D

Info Toko Surya62 said...

terima kasih atas kunjungannya

Info Toko Surya62 said...

terima kasih atas kunjungannya

AnisSa said...

tq bagi tips :)

fazlinatun suhaini said...

salam. 1st time datang. tq bagi tips cara nak blogwalking.

Masih Ada Plan B, Mari baca!