Friday, December 2, 2011

OH BUDAK PRAKTIKAL ! ( 5 perkara wajib di buat!)

Ooooo budak praktikal..Ingat tak lawak Nabil Maharaja Lawak tentang budak praktikal? Hehe masa tengok tu tak rasa lah apa-apa BUT now chix dah praktikal baru lah tahu hakikat sebenar rutin budak praktikal.Dan benarlah kata bang bil tu tentang budak praktikal.

So marilah cekidaout 5 PERKARA WAJIB UNTUK BUDAK PRAKTIKAL

FOTOSTAT ! FOTOSTAT ! 

Kalau tak kena buat perkara ni bukan budak praktikal lah kan. Hari pertama lagi kau dah akan di perintahkan memotostat segala dokumen di ofis. Pagi-pagi samapi lapor diri lepastu rasa memang perkara pertama di ajar lah ni. Dan sehingga beberapa bulan anda di situ anda akan siap terer repair lagi mesin fotostat tu.

BUAT AIR !

Ni kalau gadis-gadis yag praktikal ni memang wajib lah buatkan supervisor/ boss anda buat air teh/kopi/nescafe/radix. Maka wahai gadis-gadis sekalian, sebelum lapor diri tu apakata praktis buat air sedap-sedap ya. Probabiliti anda akan membancuh air untuk boss amat tinggi.

PUNCH CARD OH PUNCH CARD !

Budak praktikal memang kadang-kadang agak di buli sedikit.Lagi-lagi bab punch ni.Dahlah tak boleh datang lambat bagai, pehh kalau boss/ officemate mesej pagi-pagi jangan pelik sangat ya sebab selalunya akan suruh u olls punch kan mereka. Oppps jangan kantoi sudah !

POSMEN PUN BOLEH !

Yeahh posmen pun boleh. Setakat hantar memo/surat/fail kat building lain, naik turun lif/tangga takda hal la der siapkan jelah kekuda tu der bagi kuat. Nak menolak kang kau yang kena delivery balik rumah siapa nak jawab beb.

GANTI MENGGANTI !

Ni salu jadi bila bab-bab kursus/ seminar/ ceramah. Pergi jelah weh.Dapat makan free kot.Chix hari ni kena jadi pengurus bola jaring tak memasal semuanya kerana ganti mengganti.Layannn..


TUKANG CATAT/ SETIUSAHA !

Mungkin tak selalu kena tapi chix memang hohoi segala meeting aku kena catat minit mesyuarat lepastu buat lagi edarkan semua.Dahlah kena faham segala struktur perjalanan syarikat kalau tak tercengang-cengang lah tak tahu nak catat apa.Yeah time ni lah segala tulisan purba akan keluar.


Itu sajalah nampaknya Keluh kesah kak esah budak praktikal.Tapi sebenarnya Praktikal banyak mengajar dan memberi pengalaman.Sebelum kita jadi di atas haruslah bermula di bawah kan. Nanti dah jadi Boss barulah boleh hargai orang bawahan betapa penatnya mereka.

Kak Esah bukan nama sebenar,
Chix !

 sambil-sambil tapau air tu, meh singgah sat kat KedaiKiz..BEST blogshop nih!

59 comments:

cikpinky said...

gud luck practical! hehe

alien said...

tukang taip..
jadi despatch..g bank
haha

laskar pelangi said...

sangatlah setuju! HAHA =)

J.Syazwana said...

dalam banyak2 benda kat atas ni yang tak pernah kene buat is kene buat air. huhu.

YOUsoF said...

Itulah kelebihan praktikal, dapat mengasah skil yang mungkin sebelum ni sedikit tumpul.. ;D

YOUsoF said...

*Budaya 'tolong punch-kan card saya punya kad' tu sangat² tidak digalakkan ye kawan².. ;)

♥♥ arabella ♥♥ said...

ish takutnye dga..nxt sem je nak g praktikal...wuuu~

KizZ said...

@Yousof

Yup betul tu, Izz setuju!

Juliet_iRa~" said...

ehehe..

junior kena merendah diri n ringan tulang..hee..

ira pon camtu dl ms prac..:)..

Miss Lyza said...

boss..air da tapau..sy x cukup duet..saya tapau air paling mahal..sky juice..hehe :P da follow..entry menarik ;)

aina mysarah said...

maseh sudi jengok blog..
maseh sebab puji..

ar, ape yg dikagumkan sangat?
nak tau jugak.. >:<

auny aizie said...

ini yg buat gua seram tak tentu hala nak masuk praktikal ni .. arghh

*diera* said...

huhuhu yeahh saya yang menurut perintahhhh :D

EZAN IDMA said...

xpe. tu semua pengalamn :)

mizzkechique said...

hahaha..giler kentang punye entry.. semua sama.. siyesli!!! plng xboleh blah fotostat tu smpikan penah fotostat muka sendiri sbb terlalu fedap...

Picoz Shupalula. said...

mangsa buli. hahahah

misz beauty said...

kami tak pernah layan budak prektikal cenggitu... diorg pun seronokbuat kerja siap tolong tanpa disuruh ;-)

gadis statik said...

heppp~sy tade pOn buat dak pektikal camtu..tapi kan,bole cuba chix nyer post kat dak2 paktikal nanti..hahahhahah(gelak jaat)

KizZ said...

@Misz

Waaa yeke...best la sape praktikal kat tempat kerja awak...

KizZ said...

@Misskechique

Oh sama jugak eh..haha

alaika abdullah said...

Hi.... firstly, thanks a lots for visiting my virtual corner ya... :-), then.... your blog is very nice! lots of informative posting.

One question, what is the budak praktikal mean? sorry, saye tak pahamla... :-)

farah haziqah said...

x pew...bukan selalu jadi praktikal..hahaha..^_^

diana said...

betul la..
apa2 pun bermula dari bawah...

iyan shazlind said...

baca entry ni...teringat time wat praktikal dulu...tempat tu ada lebih kurang 600 pekerja..tp bila jalan g mana semua org tau kita budak praktikal ..then siap ada yg nak masuk jarum tu tak tahan..hihihi

Alieza Dayasari said...

sgt betul..
fotostat... asyik dgn fotostat...
hahaha

Lepas tgk ombak rindu.. share2 pendapat k...

NANA KEC!K said...

takkan la wt bnde2 cegituu kot kak kizz . nana da la practicle stat 19.12 niyy . tatao aa cmne .hmm.

mizz_pua said...

x sabar nak tggu zaman praktikal...ngeh3

myra ashrul said...

haha . betul betul !
dan saya baru letak jawatan sebagai budak praktikal .
dah macam kuli batak dah rasanyaa ;(

Iriene said...

Kena buat pratikal berapa bulan?
Artikel ni best and interesting!
Keep it up :)

♥Acik Alyn♥ said...

Nasib...nasib.

♥Acik Alyn♥ said...

Nasib...nasib.

Cik tikah said...

x sabar nak praktikal thun depan. hehe...

KizZ said...

TQ yah u all sudi sharing pengalaman masing-masing..

KizZ said...

@Iriane

Urm,..1 sem je..tapi bagai setahun lamanya...

dayang Citra said...

kadang2 kerja tak banyak tulah kena buat kerja remeh2 tu..hehe..nanti dah kerja betul awak pula buli budak baru..best..

KizZ said...

@Dayang

Heeee...betul gak ek..tapi mungkin tak kot...kesian laa

Kotak Mancis said...

standard la tu... dulu penah praktikal gak... kena kat audit firm... sehari boleh dikatan sejam lebih berdiri depan mesin fotostat... keja fotostat dokumen ja memanjang... kadang2 naek bohsannn... tapi tu semua pelajaran juga...

Papa Mifz said...

Suko2 jer suruh org tu suruh punhcard yer,kalo papa mifz sorry nk tolong,hehe

Lia Irdelia said...

hahhaa,
standart la tu..
jdi budak pktikal kena rasa semua..

:)

Iriene said...

The character cartoon (blog's header) really cute...like it!

Suraya Aris said...

biasalah budak praktikal. nama pun budak. senang la dia nak buli :)

adwafarahin said...

samalah..aku da gaya mcm permenant staff kt situ -___-

lavera said...

hahahhah ~ 5 perkara diatass menjadi kebiasaannya kan ... gud luck !

Lily Mazni said...

Aik dasyat..Lumrah dunia la katekan... huhu

littledolphin said...

baru saya tahu benda-benda ni semua.patutlah kat collge pun diaorg ajar photostat sendiri.hehehe

bancuh air pun kena? o.o

ala... >.< malasnya nak bancuh air

SeseDaP RaSa said...

saya dulu pratikal setahun oww.. lama toll hehe..

KizZ said...

@little dolphin

Hihi...bersedialah kamooo

izzahdegreat said...

kenangan 1st day praktikal...sesat pegi office syarikat lain...adoii malu x terkate ;)
btw selamat berpraktikal !!

Saddila said...

good luck kakak . jgn stress bila praktikal tu .

have a nice day :)

KizZ said...

@Izzah

What?Haha..tape2..biasa r tuh kan..

Mknace said...

gud lak

:) :) :)
i'm back
terbaeekkk!!!!
jengjalan dari mknace unlimited

T.Tania said...

oklaaa praktikal camtu .. kitorang ni, nak kena buat RPH sebelum ngajar, refleksi, ABM @ BBM nak ngajar, nak sgt jd cikgu punya pasal hahaaa ~~~ :)

MaDihAh said...

i've done with my practical training...
it was da worst days in my life...sumpah x nk keje kt situ...
tp kn sbnr hye bnda ni sume depends pd company n environment of da company 2 sndri...
ramai je my frens yg happily eva after ms practical... ^_^

Kazen said...

good luck bro...tp len kos len tugas yg dpat....hehe :)

Entri Terkini | Rambut panjang, pendek mana lebih kacak?

narumi sakura said...

huhuhu naru pon dah pernah rase semue tu

Pisyek said...

tapikan, time pisyek intern (8 bulan) hari tu, satu pun tak de pisyek buat. hehehehe. :P

Latest: Top 5 Iphone & Android Application Developers in Malaysia

Tg fatin said...

Assalamualaikum..

Salam kenal..=)Datang sini dari fatinbakery, terima kasih sebab sudi jenguk..^_^ni blog lagi satu, kebetulan plk baru buat entry pasal praktikal ni,tapi alhamdulillah setakat ni tak pernah lagi kena buat mende2 kat entry ni..atas tempat kot..hehe.^_^

BBlog said...

Aku start2 praktikal kat jabatan daerah dah sibuk gila dengan brim 3.0, naik termuntah aku tengok surat brim, kena stemple, cop dan melayan kerenah penduduk yang x paham lagi konsep brim, ceh smpai aku dah boleh jaga kuanter semakan dan pertanyaan tanpa ada staff kt situ, ok kt situ xder buli2, yg ada akak2 yg gilo, hari pertama dah ajak aku gi kluar makan time opis huhu, tp kerja aku x duduk opis, selalu kluar, biasalah pembangunan, duduk opis bukannya ada kerja, kalau keerja pun photostate jo sampai benci aku dgn mesin photostate 2.

BBlog said...

fotostate ada tapi dua tiga kali jer, aku prak kt jabatan daerah bahagian pembangunan terlibat dgn brim 3.0, memang selalu kena kluar, dan dah tiga kali terlibat menjadi urusetia utk event2 besar yang melibatkan Menteri besar, memang sibuk gila, dah rasa macam staff kt situ, huhu leh dpt bnyak markah nie, buli 2 kadang2 sebab kt sini ada akak staff yg backup aku, ada satu ari 2 ada satu staff telah membuli aku, akak staff bila dapat tahu aku dibuli, mengamuk dia, kerja lebih masa adalah pada keiklasan diri sendiri, kalau aku nak tolong kadang2 smpai kul 8mlm baru balik 2 kalau aku rajin, tp selalunya memang malas aku nk stay lama2, kul 5 cabut, aku mlm ada kerja lain yang dapat duit nk dibuat, bukan apa praktikal kt jabatan daerah x pat elaun, so terpaksalah mencari duit di malam hari

Masih Ada Plan B, Mari baca!