Friday, January 13, 2012

Review Ur Blog : Review #001 , Who is the lucky one??

DISCLAIMER : Rating yang akan diberikan oleh Kiz adalah melalui pendapat sendiri dan Kiz menggunakan website Random.org untuk pemilihan blog untuk direview.


Okes dah habes part-part skema dan agak formal kat bahagian 'disclaimer' tadi. Eh apa muka tak puas ati ni? Kiz ada buat salah eah kat korang? Eh aah lupa pulak Kiz dah janji nak Review Blog kan. Patutlah muka bengang je sorang-sorang hihi.


So moh kita tengok blog sape yang terpilih untuk minggu ini!


Belog "Afina Si Rimau Jinak" dengan linknya "http://afinarahmat.blogspot.com/"


Haa inilah dia sebuah belog yang dimiliki oleh Cik Afina Harimau Jinak lagi comel. Kepada sesiapa nak jumpa dengan Harimau Jinak Eh Blog Harimau Jinak boleh lah reramai bertandang kat blog Adik Afina ni ya. Cantik header belog dia. Masuk je belog adik ni korang mesti akan rasa tenang je sepanjang hayat, memang semua segala tensen-mansion-action-ketupat-menunggeng semua hilang beb. Nak tau sebab apa? Sebab belog Cik Afina ni memang bertemakan biru laut sepenuhnya. Tryla masuk, anda pasti akan merasa kebiruannya. Ahah!



Tadi tengah duk explore blog Cik Afina ni tiba-tiba terpandang satu iklan kat tepi tu. Cik Afina ni sedia menerima tempahan buat "Doodle" ataupun "Header" dengan harga yang berpatutan (Erm tak pasti pulak Kiz bape rate harga dia). Kiz rasa memang berbaloi kalau korang buat tempahan kat Cik Afina ni sebab design header & doodle yang dia buat memang comel gitu, sebagaimana comelnya Kechix Kiz ataupun Shila Amzah. Heheh!

Ahaa inilah dia iklannya, jangan kelik kat sini pulak, tak jadi pape karang.



Ahah yang ini pulak contoh Doodle yang didesignkan esklusif dari Afina.


Now, masa yang ditunggu-tunggu. Rating Kiz berdasarkan Design Blog, Content keseluruhan dan Style penulisan.

1. Design Blog.
Design Blog Cik Afina ni bagi pendapat Kiz memang sangat comel. Pastu Cik Afina ni guna tema warna kebiruan so macam ok la, nampak kemas. Tak campur-campur warna. Kadang-kadang tu kalau kita tengok blog yang warna bercampur-campur tu macam berserabut jugak kepala kan ( Contoh : Kiz Garden, haha ). Belog 'Harimau Jinak' ni banyak menggunakan kartun-kartun yang cute so secara keseluruhannya memang cute la nampak blog ni. Jadi Rating yang Kiz bagi adalah 4/5 *Sila tepuk ramai-ramai secara serentak*


2. Blog Content.
Okes daripada pemerhatian Kiz menggunakan teropong 'doraemon' yang terbaru, Kiz rasa content blog Cik Afina ni is more to personal lah, dia citer pasal apa yang dia buat, apa yang dia rasa apa sume kan. Nice la content dia, takde kutuk-kutuk orang sana-sini tak tentu pasal tak tentu hala. Plus, siap ada macam-macam lagi info-info agama pastu bagi doodle free kat korang(buat-buat free,hihi). Hmm, so untuk blog content Kiz bagi  rating 3/5 okayh?


3. Style Penulisan.
Style penulisan Cik Afina bagi Kiz, simple-padat-kelakar. Entri-entri dia biasanya pendek-pendek so senang kita nak baca. Tak macam Blog Kiz ni, semua entri nak panjang-panjang macam karangan budak SPM. Cik Afina yang nak ambik SPM ni pun tak tulis panjang-panjang tahu. Pastu, dia pandai lah selit-selit ayat-ayat yang boleh buat korang bergelak ketawa tak kering gusi sampai bergolek-golek. Eh sampai bergolek-golek tu dah melebih-lebih dah tu Kiz ni. So, aa rating yang boleh Kiz bagi adalah 3/5 jugak.



Nak tau dengan lebih jelas? 
Ahah amek kau ni ada siap bintang-bintang lagi ratingnya. Dah puas tengok bintang terus datang ramai-ramai letupkan blog Afina ni tau. Kasi meletup gitu haa.



Korang nak tau 2nd Blog Siapa Kiz akan review untuk Rabu ni? Ahah, nantikan lah hari Rabu ni ya. Hihi suspen lebih ye dak?.


JOM USHAR KEDAI KIZ YANG BERWAJAH BARU. WEEHOOO!

34 comments:

Alieza Dayasari said...

waaa review.. teruskan....

afina rahmat said...

oh meoww..segan la..hehe

merah muka rimau ! uh, cmne tu ?
thnx a lot kak.

emm, tp nk gitau..sy bukan SPM tp PMR hehe.

fieha said...

sy pon selalu jgk lawat blog afinarahmat ni.. :)

Onitsuka_hana said...

terjah :)

Miss Xyz said...

wau, first tu..

nur chahaya said...

bleh start bw laa nie :)

Original CikTeddy said...

wah..bertuahnya no 1..cik pi terjah die skrg..pasni cik plak..haha

✿ Milly Molly ✿ said...

Nice review! :)

Aduhai.. Tbe2 rase segan lak kalau terpilh. Blog tak hebat =.='

amy azuha said...

comey belog ney :)

mushroom farah said...

betul...blog dia best...

aReLaN said...

hohohoh..nice.congrats sbb terpilih.

Ct Mawa said...

wah..menarik nye..terjah!

Lia Irdelia said...

taniah2,..
sabar menunggu turn neh..
hehhehe

..ika itu aku.. said...

comel blog colour biru..
gi tengok dah ^_^

Pendamba Mawar said...

cam best je

eita said...

jap lagi nak gi terjah..

Mohd Billy said...

sabar menanti giliran hehehe...

aRa ❤ aFiq™ said...

wah cntik blog nye.. kne g terjah :)

kim heeruul said...

budak ini kecik2 dah power..

Woofer Storm said...

nmpk cool je..hehe

soooooour said...

bila nak review sourblock..ngeeeee..~~

Nisa Greennnpanda said...

mmg blog Afina cute.. doodle2 pun comel, hehe.. ^_^

Nur Anisah said...

betulla!!
siyes cantik blog dia (:

akuamir said...

alaaaa,,, kene beratur ke nieh?? untunglah dye kene review.... :D

Edy Fee said...

style doddle msih lg menyengat skrg ni yer

Afzainizam said...

style doddle ni dah makin popular lahhh.... yuppp ibarat macam moscot juga lahhh... ianya akan menjadi daya tarikan kita menyinggah nanti...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
Insurans kenderaan akibat bencana alam

ciK LyndaWawa said...

ok..review lagi..=]

Aida Effarina said...

simple but nice. tak suka blog yg serabut :)

Selendang Merah said...

wah bagus2 review..blog yg terpilih pon bagus..jom terjah

Picoz Shupalula. said...

blog awesome

cik Kartun said...

waaa.. macm tu ke review blog??
best2 :D

Hanif said...

Review yang baik...detail...

starzieti said...

comelnye doodle tuh. :D

Penggemar Coklat said...

comel je blog dia kan..hehe

Masih Ada Plan B, Mari baca!