Wednesday, January 4, 2012

Pendapat & Persoalan saya terhadap Shoutmix?

OK entri kali ini mungkin akan menyebabkan korang cakap IzZ ni seorang yang suka jaga tepi kain orang TAPI bak kata Chef Wan, "Ada Wan Kesyah??". Pasal Isu Mahasiswa? Of course not but if you interested to read about it on my fren's blog feel FREE to click HERE. Sebab apa yang dia cuba sampaikan dalam entri dia menyebabkan Izz terfikir macam eh-betul-jugak kot?


 Cuba teka apa Chef Wan tengah cakap?

Oke tutup kes Isu Mahasiswa. Skang ada Isu yang lagi best untuk dikupas ( isu la sangat! ). Hurm camne nak start ni ya. Ok aa korang semua semestinya dah tahu kan pasal yang ShoutMix tu dah tak buat FREE dah. Instead, sape yang still nak gunakan perkhidmatan ShoutMix bila dah start kena bayar ni? Ada ke?



ULANG : SAPE YANG NAK GUNA SHOUTMIX KENA BAYAR



So something goes in my mind. KENAPA Snecx Tan dan Tan WK (TEAM pengasas ShoutMix) tiba-tiba tukar perkhidmatan chatbox "Shoutmix" daripada FREE kepada berbayar? Maksud Izz, apa yang diorang dapat? Dari mana diorang boleh dapat untung? Korang tak rasa macam pelik ke?



Ok jom kita tengok hasil kajian daripada En.Izz pasal benda ni:

1) Shoutmix adalah FREE dah bertahun-tahun dan tak silap Izz lah, Shoutmix ni adalah salah satu chatbox pertama yang dibuat sebelum adanya chatbox-chatbox lain macam Cbox, Fbox, free-shoutbox, s-box, X-box( eh ada jugak ke?bukan ni console untuk game ke? ).

2) Bila dah lama bermakna dah beribu-riban pengguna website , blogger dan wordpressor(amboi memandai-mandai kau ) guna perkhidmatan Shoutbox ni.

3) But then tiba-tuba dia tukar kepada berbayar which is at that time dah bermacam-macam spesis Chat Box lain dah keluar dan kebanyakannya adalah FREE service.

4) Memang of course lah majoriti pengguna Shoutmix (termasuklah saya) akan tukar kepada Gf baru Eh Chatbox baru yang Free.

So itu yang membuatkan Izz tertanya-tanya kenapa, mengapa dan sebab apa? Apa yang diorang cuba nak capai sebenarnya? Semua ni mesti ada sebab-sebabnya yang tersendiri betul tak?

Tapi kan pada pendapat Izz, diorang terlampau yakin dengan produk diorang tu, diorang mesti ingat yang pengguna-pengguna asal shoutmix ni akan sanggup bayar untuk perkhidmatan Chatbox diorang yang lebih kurang je functionnya dengan perkhidmatan chatbox yang lain.


ATAUPUN,


Diorang just target pada blogger-blogger yang omputeh kat luar sana je sebab diorang mesti tak kesah sangat setakat beberapa dollar tu yang bila dah convert pada mata wang kat malaysia boleh jadi tambah tolak RM3.20 tu kan. Tu 1 dollar, kalau 2 dollar? 3 dollar ? 10? 100? eh apa aku merepek ni.

Hmm harap-haraplah Izz dapat tau kenapa diorang tukar dari FREE kepada berbayar sedangkan benda tu akan menyebabkan ramai orang akan lari daripada shoutmix. Sebab benda ni bagi Izz pelik tapi sangat menarik. Semua ni berkaitan dengan sesuatu yang Kiz jugak minat which is, Business!


Itu pendapat kiz la, pendapat korang pulak macam mana?


Jari Menaip,
IzZ (KiZ) 

Jom tengok item-item new arrival bulan ni, bau kedai lagi beb!

19 comments:

shahrazali said...

sbb dah ramai sgt pakai la diorang soh bayar....

pastu dia nk tgok klu berbayar,,brape byk plak orang pakai..dia nk wat statistik ke atas pengguna shoutmix kot..

Ckin Kembaq said...

Nak guna fibox pulaklah..hehe

CintaZulaikha said...

skrg nih dah malas pakai shoumix ke, cahatbox ke, bior lantaklah...

J.Syazwana said...

hmm dah lama dah tak guna shoutmix ke chatbox ke. uhuhuh

tapi memang pelik kan kenapa dorang nak charge. bukan makin rugi ke? huhuhu

Original CikTeddy said...

'ah..tol gak

Rozuan Ismail said...

yg penting dah tukar baru

nur chahaya said...

btol2..nur pon still wonder kenapakah..hehe

~あや~ said...

setujuuuuu... ce try cadang chatbox ape nk gune yg FREE utk mnggantikan shoutmix? susah kalu xde chatbox.. ksian kat viewers yg lebih selesa chatbox drpd komen..

Hanif said...

kalau dah berjut aguna...katakan hanya 1% jer bayar..tu pun dah cukup kaya tuuuu

bukan photographer said...

memang silap la kalau nak suh blogger picisan mcm aku ni bayar.bek aku guna y free..hahaha

Liza Razak said...

mengada betul suruh org bayar...kalau free kan lagi senang

niezam said...

i choose fibox :))

masz said...

hehehehe... sy dah tukar... siap ada dua lagi fibox dan cbox....
Mana satu lagi sesuai fibox atau cbox???

iJa MizA said...

emmm memang susah kalau xde chatbox ni, nanti kwn2 dri luar pun susah nak komen,sampai skrng x buh yg baru lg pun, bila dtng kat tmpt kizz ni je, rasanya sya pun nak guna fibox jgklah, jap lg nak try wat ok.hehehe

Ct Mawa said...

huhu..dye nk try test bpe org yg still pkai even b'byr pon..kot la..hehe

wan nurul hezrina said...

fibox dah try tapi stuck plak..kena ada fb ker baru leh pasang ek??

mushroom farah said...

x mau lo guna yg berbayar...ni sdh berhijrah guna shoutbox-busuk..:D

Afzainizam said...

oohhh aku pun dah cabut lari... suruh bayar aku terus tak guna...

rasanya diorang pikir untung ajerr ... dalam dunia ni mana ada free ajerr memanjang sekarang ni.. bayooorr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip kereta semasa banjir

Picoz Shupalula. said...

bertukar!

Masih Ada Plan B, Mari baca!