Thursday, December 17, 2009

Blog Tutorial 2: Cara Nak buat Newspaper Style diHuruf Pertama Entri?


Yeeha..Salam smile dari Kiz.Ok,semua sihat?Abu mana?Ok ada..JOyah?OK ada..Velu?...Velu?(WOI!!Mengarut ape tu!!??Cepat la aja!!)

Alamak..kena sound lagi dengan Mr.I..OK,mula-mula sekali Kiz akan terangkan apa itu Newspaper Style dalam huruf pertama blog post.Siapa kat sini selalu baca suratkhabar?Angkat tangaaan...Ok,jika anda perasan,kalau kat suratkhabar,setiap kali post berita dia,yang huruf pertama tu mesti besar lain dari yang lain kan..Huruf yang pertama sekali ok..Contohnya ,korang boleh tengok kat setiap post dalam kiz garden ni(Masih sempat promote blog sendiri seh,hehe).

Hmm,anda boleh kata,"hek eleeh,setakat nak buat camtu senang je,highlight kan huruf pertama,ambik font size paling besarlah!!"Amboi,siap tengking tu..No no no,Jika anda fikir camtu,maka sori Kiz katakan..Anda Salah,Cuba perhatikan betul-betul hasil cara anda buat dengan hasil Kami buat Ok..

SO....
Cara-caranya berbunyi begini Ok.Sila berikan tumpuan.Makan gula-gula jika mengantuk.

STEP BY STEP

(1) Login ke blogger anda,kelik edit HTML dan cari kod nie
]]></b:skin>

Tips : Nak mudah mencari,tekan CTRL + F di keyboard anda(Rujuk link ni jika tak faham)

(2) Dah jumpa?Copy dan Paste Code nie Di atas Kod yang anda jumpa tadi
.newspaper {
float:left;
color:#000;
background:#fff;
line-height:80px;
padding-:1px 5px 0 0;
font-family:times;
font-size:100px;
}

(3)Dah?Save templete anda..Anda boleh menukar saiz font dan color pada "font-size:Berapa yang anda mahupx;" dan "color:#kod color 6 digit;"

(4)Sekarang pergi ke Setings > Fromatting > Post template

(5)Kat ruangan petak post templete tu,tampal kod ni ok
<span class="newspaper">First Alphabet</span>

(6)Nanti setiap kali nak post baru anda akan perasan kod yang step 5 tu akan ada di TAb edit HTML tu.Gantikan First Alphabet dalam kod tu dengan huruf pertama anda.
Contoh:Kiz nak letak "K" untuk huruf pertama,So,kodnya akan jadi
<span class="newspaper">K</span>

SIAP DAH..YEEHA

P/S : Selamat berjaya yah..Macam biasa,jika ada sebarang komen atau cadangan,sila jatuhkan komen anda kat bawah nie bak kata orang puteh..hehe

P/S lagi: Psst,jangan lupa datang ke kedai kami kat http://variatykizhanie.blogspot.com/
kami menyediakan pelbagai baju , beg dan bla3 untuk dijual dengan harga termurah.Juga terima tempahan untuk edit gambar anda.

Seikhlas Hati,


29 comments:

hans said...

macam tu rupanya
nanti senang2 gua try

KizZ said...

To hans:Woraite...selamat mencuba..

yuyuEyuliAnayusOf said...

wah, kne try test ni.. hehe :)

FirdHaikaL CHinta ilLahi said...

nak try la....

anDi said...

huiyoh! i luv dis tutorial thanks a much~

nk rompak entri ni boleh kan? ;D

miya said...

waaaa...kna cube ni =)

KizZ said...

To yuyu:Yup!!Jom try2 acuh2 teszt2

To Firdhaikal:
OK...semoga berjaya ok

To Andi:
Nak rompak!!!??Poliiiisssss!!!Cepat kol 910.eh x,999,eh ape kiz ngarut ni..hehe..silakan2

To miya:
Yah,Mesti dicuba..

nord@esntek73 said...

kiz...kak nord udah try...tapi dia keluar first alphabet jer...kita kena taip hurup pertama jer ker...

KizZ said...

TO Nord:

Aah...kak kena gantikan perkataan first alphabet tu dengan huruf pertama post akak..Macam contoh distep 6 tu..

Kiz biasa tulis post pakai edit HTML dulu,then da siap barulah kiz g ke tab biasa and edit2 untuk boldkan ke besarkan ke apa..

♥chentaMAYA™ said...

thx kongsi bersame! hee. suda wat!~

|| NaFiRaa || said...

wahhh.. leh try nih!!!

KizZ said...

To chenta:Ur welcome dear..

To Nafira;Hah,cuba2

The Pinky Berry said...

ooo thanks for sharing :)

ceriterahidup~ said...

huhu..tk jd pn:( kurg phm la yg mse nk mlekan new post tuh

~aSHa~ said...

nak try la..NICE..TQ

Mish Vamp(ire) ~ Van Dracoolar said...

jp..xphm la..sy dh bt tp len lak jd yer..cmner nk tukar color n size tiap ayat tue..kna tlis kod die sllu o x???

KizZ said...

To mish Vampire:

EM patutnya dah tak payah tulis kod tu tiap2 kali..cuba tgk step 6 tu,tiap2 kali nak post kena edit html dulu,gantikan huruf pertama then barulah amek tab yang biasa balik..

*Cuba kelik link ni ada gambar berkaitan..
http://i707.photobucket.com/albums/ww79/heischenta/solveagusign.jpg

c4d4e4f4 said...

Salam KiZz...
dah baca ,siap ada buat posting gak cara ni...thx sbb share knowledge..maaf sbb tak mintak izin 'extract' posting ko...tapi ada bagi link kredit tuhh...jengah sikit kat sini ni blog template layout test!

posting link
per2 terima kasih la kan...
Salam...
Sam

FiqaSaleh said...

mcm best je..nn try

shandye. said...

kena taruk disclaimer kat tutorial ni cuz tak semua template leh buat. huhu...

Blog Sensasi said...

thnks 4 the info....nanti nak cuba lah

beeskul said...

timer kasih bg tips ni..sy da dpt buat..suke sngtt..

NANA KEC!K said...

nak try jugakkk :)

Herull ajja said...

Bagus artikelnyaa,, :)

nZaOdonut said...

dik Iz...dh try bt le...x menjadik tuk 1st urup...yg kuar sume urup jdk besO2...uhuk! pekehal ek?...html kak slh coding ke?...tunjuk ajar ye~

chemija said...

thanks, tp x jadik,,hehehheheh

RedRoza said...

pasti nk cuba...thanks yea...

RedRoza said...

cuba buat tp belum nak jadi lah....aduyai....ms nak wat new post mmg de kuar pkataan kat tepi tuh...nak kena replace ke biar je ke apa tuh...Red replace dngn huruf pertama untuk As salam tp bila dh post xjadik pun mcm newspaper...huhuhuhu

Muttallif said...

Inilah yang saya cari sekian lama. Thank for the sharing! :P

Masih Ada Plan B, Mari baca!