Thursday, December 24, 2009

Bagaimana Nak Letak Nuffnang dalam blog anda?

Gambar ini adalah tidak berkaitan ya,heh

Yeeha!Nampaknya kita bertemu lagi dalam rancangan..Tuisyen Blog Kiz..Bersama hos anda..Iz!!Ok,tanpa melengah-lengahkan masa lagi..Jom kita makan..Apa plak makan,mulakan la..Ops ho hoi..baca bismillah dulu ye bagi yang beragama islam.
Beberapa hari lepas adala Kiz jalan-jalan sambil bawak anak(anak kunci je,hehe)ke blog-blog diseluruh Malaysia ni.Senang cakap blogwalking la kan.Pastu Kiz tengok ramai yang tertanya-tanya bagaimana nak letak Nuffnang dalam blogger?Apa cara nak letak iklan Nuffnang?Apa itu nuffnang?Boleh dapat earning ke?


Ok..Mula-mula Kiz akan terangkan secara ringkas apa itu nuffnang ye adik-adik.Nuffnang ni adalah website blog yang membuat servis pengiklanan syarikat-syarikat besar lah.Cara dia mengiklankan iklan Syarikat-syarikat gergasi tu adalah dengan meletakkan iklan-iklan mereka dalam blog-blog mereka yang mahulah.Hehe,and the best thing,cara dia nak tarik blogger untuk nak letak iklan tu adalah dengan adanya system pay per click..Jadi,sesiapa yang datang ke Blog yang ada Nufnang dan dengan lincahnya tangan menkelik iklan nuffnang dalam blog kita tu maka dapatlah earning kat kita.Haa,sebab tulah kalau anda semua perasan,kat chat box tu,mesta ada je ayat-ayat macam,"Klik ur nuffnang,hit me back","Naik Kapal terbang(Maknanya tekan iklan Air Asia la tu)","Belajar kat taylor universiti(ada ke yang ni?hehe)" dan macam-macam lagi lah.

Tu semua kira macam kami antara sesama blogger yang ada nuffnang tu kira membantu satu sama lain la untuk dapat pendapatan.Bak kata pepatah,sikit-sikit lama jadi bu...kit(sebut ramai-ramai ok).OK,setakat ni faham tak?Kalau tak faham tanya kat komen nanti ok.

Ok sekarang jom kita tengok apa cara-caranya nak letakkan iklan nuffnang ni Ok.Tumpukan perhatian mulai sekarang(Eceh,dah macam cikgu kat sekolah la pula).

CARA-CARA NAK LETAK NUFFNANG
(1)Mula-mula anda MESTI mendaftarkan diri ke website nuffnang..Kelik je ni nak senang
Nuffnang Website.

(2)Pastu kelik 'Add ads' dan anda akan perasan ada 3 benda utama iaitu 'To put on header','To put on sidebar','To put on between content'.Anda berhak memilih nak letak tiga-tiga jenis ,nak letak dua je atau satu je.

(3)CAranya senang je.Mula Login Blogger anda>Layout>Edit HTML (Jangan lupa tick pada kotak kecik yang ada tulis 'Expand widget template'

(4)To put on header:
- Copy dari web Nuffnang's 'Add Ad' kat bahagian "To put on header" pastu paste betul-betul bawah code nie---> <body> <------
To put on sidebar:
- Copy the code from Nuffnang's 'Add Ad' kat bahagian 'To put on sidebar' pastu paste ikut gambar bawah ni

To put between content:
- Copy the code from Nuffnang's 'Add Ad' kat bahagian 'To put between content' pastu paste ikut gambar dibawah ni ya..

(5)Ok dah siap,dah double cek yang anda dah copy paste code yang betul?Sekarang,kelik save template dan view blog anda.

(6)Ingat!Ia terpulang kepada anda samaada nak letak yang mana ataupun nak letak semua macam yang biasa blogger buat ok.

P/S:Haa,sekarang anda dah boleh start menjanakan pendapatan dengan nuffnang.Haa,Kiz da ajar ni jangan lupa kelik-kelik nuffnang kiz dan tinggalkan link untuk dibalas ok.

P/S:Macam biasa jika ada pendapat atau pertanyaan ataupun cadangan.Sila Lemparkan tuduhan eh.Silap2,sila lemparkan komen kat bawah nie ek..tak nak tuduh-tuduh ea..hehe..
YEEHA!

Seikhlas Hati,


51 comments:

Framestone said...

kalau untuk wordpress pulak cam mne ek he...23x nnt ade mse bro wat tutorial huhuhu

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.senang je kan letak nuff ni :)

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

ala kne ke letak?
cam semak je
wahahahaa

Anis izyan Abd Rahman said...

menarik~
thanks

M O N I C A said...

thanks for sharing the info..:)

saypOOL rafhtello said...

good tutorial..

chiczira said...

teringin nak buat nuffnang ni. dulu penah try register tp x phm satu habuk. hee~ skang ni kalo nak register pon kena cri mse. huhuhu~ btw, benda ni betul2 berkesan eh?

zazaw said...

ooo
cm tuh gayo ae..
baru la den paham..
thx 4 da inpormation yeh
(:

hans said...

hahahah
dah buat dah
huhu

KizZ said...

To framestone:
Orite..nati kalau ada masa kiz buat eh..

To intan:
Haah..tak susah sangat pun kot..depend on people lah kan

KizZ said...

to ayu:

Eh..semak eh..hmm...bergantung pada kita la ek..tapi biasanya orang letak untuk dapat sikit duit la..

KizZ said...

To anis:
Huhu..no problem anis..

KizZ said...

To monica:

U are welcome dear..

To saypool:

Thankz!!

KizZ said...

To chic:
Yeke...tapi sekarang dah boleh kan..yeeha..
um..bolehla...makin banyak traffic blog awk makin cepat la earning naik..macam kiz ni lambat je naik kot..huhu

KizZ said...

To zaw:
Ok..no hal lah..

To hans:
Yeahooo!!

Aleiz said...

camne kite nk tau ade org klik ke tak ek?

KizZ said...

To aleiz:
Kalau nak tau orang tu kelik atau tak,aleiz boleh check kat laman web nuffnang tu sendiri di bahagian earning..make sure log in dulu tau..

Aleiz said...

hoo..takde earning tu maknenye takde yg klik la ek?die trus update ke? cmtu,, jom singgah blog kite plak ek.dh tgl kat shoutbox :))

KizZ said...

To aleiz:

Tak jugak..sebab nuffnang tu kalau kiz tengok dia biasanya update dalam lebih kurang setiap 2 minggu..kalau tak silap kiz la kan..

Kak Norli said...

salam Kizz, kak norli nk minta tolong kejap..apasal blog akak selalu ada error on page.Dia remarks line 854 ada systax error..apa nk buat ya...akak ni Blurr IT.Mai hubby akak Buta terus....tu ada 2 3 org feedback susah nk mask blog akak lah...kalau free tolong akak ya...

Nadiah said...

dah ikut step, tp tersangkut la cik kizz..hhii
nak paste kat edit template tu..cmno??hehe..(student lembab sket ;p)
takleh sebarang paste je ke??nak paste kat mane pun tak tauuuu

atynska :) said...

errr...naper ta boleyh???dier kt error mender tah :(

SaiyidahAisyah said...

kiz, ehh y my nuffnang tak gerak earning? pelikkk. sebab die tak gerak then i malas nak letak dah haha

KizZ said...

TO saiyidahAisyah:
Kalau earning tak gerak tu maksudnya antra dua..
1. Saiyidah baru letak nuff tu tak sampai 2 minggu sebab pihak nuffnang akan update earning tu setiap 2 minggu je..

2. Haa!Ataupun,takde orang yang kelik2 lagi nuffnang saiyidah..

SaiyidahAisyah said...

cisss. tade org kelikk. besaba n ayat tu. hahahh.
ade org pernah kelik laa. ciap inform lagi. cek mmg tade. ade mbr ckp sebab salah letak kod html. dunno laa. huhu.

senang cite, tade rezeki n nuffnang ni. wuwuu

Anonymous said...

boleh tanya x , macam mana nak buatkan blog sy supaya traffic tinggi ??? x da org pun view sy punya blog ......

rDnA said...

kizz..i need ur help..dh register nuffnang..tp bila nk add on kt edit html tu stuck jap..tak paham coding..search cam kizz punya tak jmpa pun tulis cam tu coding tu..

KizZ said...

to rdna:
Em...ok,mybe rdna terlepas pandang code tu tak..um..cuba tekan kat keyboard CTRL+F (kena pakai mozila utk wat ni),t ade macam satu baris kat belah bawah tu..pastu type ape code yang awk nak cari then tekan enter..patut mmg ada..

rDnA said...

ok dah buat..dh jumpa coding tu..then bila paste cth buat header nnt ada ads by nuffnang tu tp ada plak kat bwh or sebelah dia tulis erro bla bla bla..cmno tu??

rDnA said...

so nak biarkan jer la ek??emmmmm tp cam huduh jer ada tlis2 error2 tu..
lagi satu kenapa bila bfore tick expand widget tu then preview ada adds tu dengan error la ofcos..tp bila tick expand widget tu then preview takde plak tulis adds tu??
hihihi..adakah soklan akak ni cm soalan bod jer..maklumla budak br belajar ni

KizZ said...

em...kak...ooo...so akak terlupa tekan expand widget templete je la sebelum nie kan...so,da ok lum tu..ok,so cuba akak tick expand widget templete tu,then apply..tunggu dalam bout 24 hour utk nuffnang nak respond kat coding akak tu ok..

rDnA said...

ok akak try...tp before ni mmg dh klik kat expand widget tu tp bila preview takde pun kat blog add by nuffnang tu..ok ni akak try lg sekali..klu ok thanks la ek

storm said...

bagusnya artikel ni, senang sikit nak faham...klik sy gak..go for nuf

suka_haha said...

wah baguslah tutorial ni.. akhirnya saya dh berjaya buat tima kasih ye hehe

- Cik Norazlina [@tau] Nora - said...

tak jadi la..kenapa ye?

AzieLeiko said...

Iklan tu kena buat sendiri atau nuffnang dah sediakan?

shahizan said...

Haha yeah ini lah yang dicari selama ini XD
Trimas :D

Jangan pandang hina pekerjaan macam ni

A.N.A said...

tq for the tuisyen..rasa mcm jd..hehehe..tq.

A.N.A said...

tq..lala dh boleh letak iklan kt blog lala..

ayu.amin said...

kiz , dah letak , tp macam salah je .. huhu ..
dah lama letak , drp 2006 lg .. tp mcm salah je , and earning ckit gila2 .. tlg ? haha :)

ayu.amin said...

salam kiz .. owh , mcm 2 ek .. a'a blog ayu ada lagu ..
erkk .. xfhm lah .. haha :D
mail bole x?

NuraFieyra Razali said...

mmg xkne bayar apa2 ke kiz????
dh lame nk buat tp tkut jgak...
dia nk mklumat detail kn..
xbarape faham pasal nuffnang nie..huhu

NuraFieyra Razali said...

xder bayaran ape2 ke kiz???
dh lame nk buat tp takut jgak..
dia mtk mklumat detail kn..2 yg seram sejuk 2...

PERNIAGAAN MEWARNI said...

kiz npe nuffnang kt blog sye dew kt bwah..sye xtaw la nk paste kt ne satu..need ur help

farahabdrashid said...

tqvm. sye da berjaya letk nuffnang di blog sye...

fauzi said...

saya letak iklan gak, tapi iklan tu saya letak sebagai widget. saya guna wordpress. so, saya x edit bahagian html tapi just paste the code saja kat saya punya widget. adakah ia akan membuatkan nuffnang tak detect saya punya akaun?

yang artikel kat atas kan dia terang pasal edit kt bahagian HTML.

CikNurul said...

terima kasih byak2!! senang faham dengan penerangan kizz..hehe

mistAchEntA said...

kiz,ekceli dh try dkt 10x dftar nuffnang tuh tp xblh napa??blh tlg x??

fatin.nabihah said...

nuffnang ni tak kena byr pe2 kan? free je kan?

Atha ali said...

thanks akak....dah boleh dah...hehe..thnks a lot..

Adams Ayens said...

maaf..akk masih tak faham camne nk daftar nuffnang..dah buat tapi die nk email.Email Yahoo akk pun dah gone..tpi masih bole on pakai email yahoo..camne ek..plz..

Masih Ada Plan B, Mari baca!