Thursday, February 3, 2011

Sebuah sajak buat muka-buku

Oh Si Penggemar 'mukabuku'
Bukan kau sorang si penggemar 'mukabuku'

Tetapi kenapa..

Kenapa..

Kenapa setiap kali daku menyainin(men'sign-in') 'mukabuku' daku,
Akan terpapar status-status sedih-cute-marah-andwhatsoover mu,
Masalahnya,status itu bertambah-tambah setiap 10minit..

Oh serabutnya..

Serabut apabila kat wall kita dipenuhi dengan segala luahan isi-hatinya,
luahan isi-hatinya yang meng'annoyingkan' ramai pengguna lain daku rasa..

Dan lagi..

Ini Hal Lain pula..

Tapi masih pasal 'mukabuku'..

Kenapa masih ada insan-insan diluar sana yang lansung tak kisah,
dengan rileksnya menulis status-status tentang masalah peribadi,
iaitu sesuatu yang patut di'privacy'kan..


Tapi mereka hanya tak kesah,
Membiarkan semua pelayar-pelayar kapal 'mukabuku' mengetahui peribadi mereka,
Walaupun sesetengah daripada mereka mungkin akan concern,
tapi tak terfikirkah yang sesetengah lagi mungkin akan ambil kesempatan??

Cuba bayangkan anda sedang maki hamun pasal kerja anda,
Which mean kutuk-kutuk-sini-sana kat status..


Then tiba-tiba boss anda sendiri terbaca status anda?
Tak ke melayang peluang pekerjaan yang anda susah-payah dapat tu?


Hah lu FIKIR la sendiri yoo..


Harapan Kiz,semoga mereka-mereka cepat-cepat sedar dan berubah,
Demi kepentingan diri sendiri juga..


Jangan biarkan dia memijak anda!!!

25 comments:

ZWAN SABRI said...

Hebatla sajak tuu..
HAHA..
btw, best jugakla dapat baca luahan hati orang kat status FB.. at least kita dapat taw apa yang dia rasa skang..
HEHE

Piah Becok said...

hahaaha.. setuju. hal peribadi, tak perlu la heboh satu dunia. nanti makan diri

fiza_sensei said...

bernas sungguh isi sajak itu. org kita skrng terlalu open minded kot . anything terlintas dlm otak smua nak post including 'ouw, i terkentut la. ouch!'

d_LA said...

setuju sgt2..kdg2 sume benda nak cite kat FB..hidup dh xde privacy..

KizZ said...

Haha...Sampai terkentut pun tulis tu memang kiz rasa dah 99.99% takde privacy dah tu hidup....

Puan Besar Shag Yahaya said...

Hmph~ Bila FB di salah guna kan sebagai tempat mengadu nasib tanpa memikirkan sekeliling. Siapa yang akan baca. Serupa juga dengan belog. Kan?

Entri terbaru Shag : Poligami tanpa kebenaran isteri pertama. Sah ke eh?

echa said...

hahah..best3!!
senang cite tutup mukabuku buka buku lain pulak,
kah3...
tapi kan...seronok tau baca status owg...nak2 lagi status yang kutuk kita kaw2 punye...woo
TERBAEK WOKK!

KizZ said...

Huaahhhh...Ish tu yang bahaya tu cik echa..mula2 serunuk baca pastu dah lame-lame geram,bla bla bla..Gado..Kaboom kabooomm..

.izzatul.hazwani. said...

wa sajak yang best giler.hahaha
naseb saya tade FB.hehe

topimagine said...

betol ke khabar angin mengatakan "mukabuku" nk ditutop.. giler ape mark zuckenberg.. :)

/Dayah/nurul/dayak said...

facebook la tu. mmg sy dah deactivate fb sejak bljar ngaji. pengalaman mematangkn some1 :)

rossoneri said...

kalau nak sgt luah perasaan, private je wall untuk certain ppl..

KizZ said...

@Topimagine:
Kiz rasa dia takkan tutup la FB tu..Myb cuma kabar angin je.Giler ape dia nak tutup,baik dia jual kat mana-mana syarikat yang berminat nak beli..betul tak..Mamat tu otak bisnes kot so dia mmg takkan tutup camtu je..itu pendapat Kiz larh..

syAzAnA said...

wahh. bagus sehh. oh mukabuku! hehe

gud job girl!

humairiey helizfy hrazzaq said...

I dah f0llow u...
F0llow me back! ThankQ..<3
btw, nice entri !
http://ririeyscorner.blogspot.com/

aliefcmoi said...

assalamualaikum bro..bro,,trima kasih sbb jenguk blog alief..bro,,alief dah follow bro.kalau bro sudi dan rasa blog alief ni best dan boleh pergi jauh mcm blog bro,,bro follow la...free to follow..

aliefcmoi said...

awak,,thanx sbb sudi follow alief..jgn risau..sebagai seorang blogger berusia satu bulan ni,,alief akan sntiasa berhubung dgn blogger2 yang hebat utk korek sikit2 ilmu diaorg..sikit2 lama2 jadi gunung..thanx again bro sbb follow..

KizZ said...

Hihi..korang , Kiz ni belog 2 orang tau sebenarnya...so kena guna brosis...haha

EJA said...

hihih..eja tak ada fb..

luvpinkja said...

oh brosis.. haha. sedappp sajak. boleh buat sajak belog pulak. ekeke

KizZ said...

@luv
Hihi..boleh-boleh...akan datang yah..

Ain Atika Zailani said...

ahahha..patut kena publish kat muka buku nih...ahahah....cool gila=)

aishah said...

mukabuku untuk keep in touch dgn kwn2 sahaja..:)

Red said...

naseb baek mr Red x ada mukabuku..muahahahaha XD

MIMIE AIZA said...

terpukul dengan sajak mu itu. heee

Masih Ada Plan B, Mari baca!