Thursday, July 7, 2011

Novel ini sesuai untuk kaum Adam

 Novel keluaran FIXI.Karya Khairulnizam Bakeri.Boleh search facebook dia ada.
Seriously , ni first time tau Kiz baca novel bahasa Melayu.Selama ni tak pernah-pernah pun Kiz layan this novel stuff pun.Memang tak minat lansung pun nak baca.Tengok novel pun hujung-hujung mata je.Ahaa, nampak tak betapa Kiz memang tak layan novel.

Tapi entah camne suatu hari KIz rasa nak jenjalan ke Pusat Konvensyen Shah Alam,dengar-dengar sayup angin kata ada PC-fair.Nak cari buku "Bogel Menuju Tuhan" karya Zahiril Adzim.Hopefully dapatlah jumpa dia mintak dia kasi tandatangan sejibik kat buku tu nanti malangnya dia ada kat Kuching pulak time tu.Hmm,takpe,Buku dia je pun dah jadi kot.Kiz pun belilah buku "Bogel Menuju Tuhan" ( sekarang ada pada Si Chix Kiz kita ).Ahah, masa tu Kiz beli buku tu kat Booth FIXI.Kiz tengok kat atas meja counter, memang banyak betul buku keluaran FIXI tersusun atas meja.Kiz tanya abang yang jaga Booth tu , Novel "PECAH" ni pasal apa ek?Cover buku macam best.

Abang tu pun terus la ceciter ngan Kiz yang Buku tu pasal sekumpulan perompak yang of course la cuba nak merompak bank.Berjaya.Dapat  lepas.Tapi macam-macam lagi masalah diorang kena tempuh.Kiz tak tau lagi masa tu Novel tu sebenarnya Jauh lagi best dari yang diceritakan.Kalau korang beli nanti mesti korang takkan rasa menyesal keluarkan duit RM20.00 untuk beli novel tu cuma Kiz rasa korang takkan baca novel tu sekali lalu sebab citernya panjang and ada part-part yang sedikit mendatar.

Part-part yang best antaranya macam Camne cara diorang merompak,camne diorang sorok duit,motif rompakan dia and kisah-kisah silam diorang plus pelbagai coincidences yang berlaku dalam Jalan Citer tu.
Paling besh,TAKDE LANSUNG BAB-BAB ROMANTIK dalam tu.Novel "Pecah" ni bagi Kiz kalau ikut genre movie or drama kita boleh kelaskan dia dalam Action laa.Ahah,macam "KL Gengster" gitu.That's why la Kiz kata Novel ni sesuai untuk kaum Adam.Beli lah satu.Pasti berbaloi.Pasti PECAH! punya.

Jari menaip ,
Iz ( KIZ )


13 comments:

hana sudradjat said...

saya memang merancang nak beli :D hari tu dah beli Kougar dan Cekik,best jugak! :)

rawsktar said...

haiii. kita pun baca buku ni. baru habis 2 malam lepas. skang nk gi cari Buku Fixi lain plak.

KizZ said...

@Hana , ea..tula..teringin gak nak beli sama ni..

KizZ said...

@Rawkstar, wuyooo cepat , Kiz tak bese baca novel so agak kura-kura lah Kiz baca..

shandye. said...

dah lama abes baca novel pecah tu. mmg best. totally recommending korang semua utk baca...

baca SINI utk ulasan novel pecah.

R.COLLECTION said...

kiz xnah layan novel sblm nih? hehe..mcm xcya,,

NSMA :| said...

bila baca novel ni, terus hilang selera nak baca novel cinta. hahaha. cerita dia best. macam tengok cerita leverage la. kaki conned.

KizZ said...

@syandye
Huu...tu la...memang bestkan...tak sabar nak tengok movie dia pulak nanti...pasal yang tutorial tu nanti Kiz buat disclaimer okayh..

@R.Collection
Haha...besela,orang lelaki,yang si Chix Kiz selalu la baca novel-novel ni..Saya tak la,memang baru firsttimer,sila beri tunjuk ajar,hihi

KizZ said...

@NSMA
Ahah!That's Right,tu jugak yang Kiz terfikir and terngiang-ngiang dikepala,tapi tak ingat apa tajuk citer tu,Levarage..Aah..

ArELeEz said...

leez ade 1 stigma iaitu lelaki yg sker baca novel adalah seorg yg romantic, berjiwa lembut & kdg2 nerd! he3..

KizZ said...

@areleez
Hihi...tapi novel ni laen..seriusly,takde lansung part jiwang-jiwang karat lam novel ni..that why kiz cakap seswai untuk orang macam kiz yang tak minat baca novel nih..

Mohd Yusuf said...

Novel pun ada jgk yg tak romantik ke? citer rompak plak tu... :D

KizZ said...

@Yusuf
Ahah tu yang Kiz suka tuh...Skang novel pun dah mula universal..

Masih Ada Plan B, Mari baca!