Tuesday, April 5, 2011

Tuisyen Shawl Kiz.SHAWL PIN BELAKANG LEHER.

Hai Assalamualaikum semua.Tuisyen Kiz kembali.Lama kan tak buat tuisyen.Maklumlah Kiz pun masih belajar.Sebagai Pelajar, Peniaga, Performer jadual sentiasa penuh.Kiz sekarang memang pencuri masa yang bertauliah.Balik kelas zass pergi jumpa supplier.zass pergi jumpa designer.zass pergi jumpa customer.zass berlatih menyanyi.Penat pun dah tak kenal kami dah.

Ok tanpa melengahkan masa,marilah kita bermula.Haa tutorial kali ini sememangnya untuk yang bermuka bulat seperti Kechix.Kechix sememangnya gemar menampilkan muka bulat bila keluar.Agak tak gemar loose style.Tapi kadang-kadang atas permintaan Iz Kechix turutkan juga ya.

Bila tengok ada 12 step tak payah terkejut sangat ke macam penat ke nak ikut step sebab senang je sebenarnya tapi sebab betul-betul nak bagi awak semua faham kena lah teliti sikit kan kesayangan semua. Lepas tu nak mintak maaf lah banyak-banyak sebab kualiti kamera cap ayam.Kiz tengah kumpul duit lagi ni nak beli kamera yang besh.doakan ok..

Yang di perlukan : Pashmina , 2 brooch, 1 peniti bermanik.
Here we GO!

itu dia langkah pertama.

lipat jangan tak lipat ye.

letak elok-elok.bahagian berlipat tadi letak di bahagian muka ok.

pin kemas-kemas ketat-ketat.

yang bahagian pendek ke depan.

pin menggunakan brooch betul-betul bawah telinga.

haa macam ni lah..

bawa pula yang panjang ke depan.

lilit jangan terbelit.

kalau nak juntai lagi panjang pendekkan yang bahagian pin kat telinga tuh.

ambil peniti bermanik sematkan di tepi pipi bolat gebu.

Tadaa siap pun.kat hujung yang berjurai boleh tambah cincin ke,bunga ke.
Ok senang kan? ini khas untuk pashmina.Cara begini juga boleh di praktikkan untuk tudung 4 segi ok.Jangan tak caya pulak.Lepas ni boleh lah punggah koleksi tudung 4 segi yang dah lama kita perap sebab konon-konon tak dah tak update.Mai Kechix nak tunjuk sikit ni.kali ni hanya ada 7 step saja.

4 segi ok.bukan shawl atau pashmina.

letak kat hujung nya.sebelah pendek sebelah panajng taw.

ok pin belakang leher.

yang bahagian panjang lipat jadi 3 segi.

lilit.

haa nanti dia jadi macam ni.

siap.dan guna pin bermanik atau brooch atau bunga di situ supaya dia tak gerak-gerak.SIAP!
Yeay dah siap.Kalau awak dah boring kan pakai style yang sama setiap hari,maka marilah mencuba style begini.Kechix suka sangat sebab muka Kechix kan bulat pastu makin bulat lah dia.Takpe lagi bulat lagi comel.Ingat tu.

Selamat mencuba semua. 
Jangan lupa,sambil pakai shawl mulakan dengan bismillah,dan berselawat serta berdoa Allah baikkan rupa paras.

13 comments:

fiza_noor said...

saye suke tutorial ni. tq :)

Schazra said...

wow!..skrg da jd businesswomen...
tahniah korg...weee

zuk zuhaiza said...

wahhh..kena godek2 balik tudung2 lame nie..nice

sygDsyg said...

thanks, sangat2 hargai bila ilmu tu di kongsi . sharing is caring kannn .
pasni kne selongkar tudung 4segi la jwbnya :)

Puan Kutu said...

wah byk tudung 4segi kt dlm lemari tak pakai2 dah..tp memang style malasnk melilit.pkai syria jer pegi keja pun.sng..btw tq..boleh jugak cuba bila rajin dtg..hehe

KizZ said...

hee tq semua..ok cpt sume godeh2 taw tdung lama..syg kan simpan je..cntik2 kan..

ili azman said...

thanks sis! definitely will try this!!! sangat cantik :)

Miecyber said...

I tak pandailah you....

Serangga menu utama masa depan

aneesz said...

suke tgk orang pakai pashmina ni....tp x reti nk pakai sdri....tanx 4 the tutorial kizz! :)

miss shark said...

hello. first time being here. nice tutor kizz :)

amny said...

wahh..bgus laa....ley tuto kat sini je..^^

aishah said...

tutorial yg best! tq:)

sarah mohamad said...

senang dan kemas je puun. sukaaaaa :)

Masih Ada Plan B, Mari baca!