Friday, January 15, 2010

Tuisyen Shawl kiz:Bagaimana Pakai selendang cara arab

Hai semua.ok.kali ini kechik pulak nak bagi tuisyen.kalau bab-bab multimedia iz memang hero tapi kechik bab-bab ladies la kan.

Tuisyen kali ini bukanlah atas permintaan ramai kawan-kawan blog.kawan-kawan yang tak baca blog yang selalu mintak sebab mereka jumpa kechik selalu.mereka tahu apa yang kechik pakai.kechik memang sangat banyak selendang a.k.a shawl sebab selalu pakai sebab iz sangat suka kechik pakai shawl.

Sebab trend sekarang adalah perempuan berselendang.maka hari ini mahu ajar pakai selendang cara arab.ye cara arab.yang pasti ini di turunkan oleh student arab di sini.sebab dia adalah kawan kepada kawan kechik.sebab ramai kawan-kawan cakap kalau tak tahu cara yang betul memang tak kemas.tapi cara ini nak ikut,ikut lah.sebab ramai dah tahu cara yang betul dan selesa.tak sebenarnya baru buat segmen tuisyen blog maka baru ajar kepada kamu semua.maaf terlambat.yang pasti mungkin ada belum tahu.maka marilah kita berkongsi apa yang ada dan kita tahu.jangan risau,kita akan di bantu oleh gambar.ok sebab tiada kawan model,maka diri sendiri terpaksa jadi model tak laku muka sedikit ada pimple.

Langkah 1 ::
Bukak almari,ambil shawl.dah?

langkah 2::
Ambil pin.dan pinkan sebelah panjang dan sebelah pendek.ikut suka nak pendek sebelah mana ok.yang penting selesa kak jah.selesa.kalau boleh,try pusing dulu supaya selendang tak terlalu pendek atau terlalu panjang.


Langkah 3::
Yang pendek silangkan di bawah yang panjang.ok?yang pendek kita naikkan di atas sanggul dan pinkan pakai peniti.bahagian bawah dia boleh ke belakangkan atau biar dia ke bawah.








Langkah 4::
yang panjang tadi,kita lilit dia dan bawak ke dagu dan semat rapi-rapi.lilit kemas-kemas.






Langkah 5::
kemaskan shawl anda.pinkan di bahu kedua-dua belah agar dia kemas sepanjang anda keluar.nak lagi chumil,sematkan pin di tepi pipi gebu kita.ok.jadi tak semua??







cara ini kechik dah ajar ramai kawan.rata-rata cakap senang.dan selesa.cubalah.mana tahu awak suka.


Dan sebenarnya(ops,ini bukan lagu yuna ya),cara apa pun,yang penting awak suka tidak menjadi masalah.kalau awak ada cara lagi senang share la dengan kita-kita.dan memakai shawl sebenarnya memerlukan keyakinan tinggi.dan marilah kita yakin selalu!! mari-mari.lagi satu,sanggul biar tinggi.chantek.gadis arab kan memang pakai tinggi-tinggi sanggul dia.

kechik ada banyak sangat shawl.ada yang kechik dah tak pakai sangat.sayang biar dia dalam draw je.ada sesiapa nak tukar?? kita main tukar-tukar shawl.nak?nak?nak?

Seikhlas Hati Kechix,


23 comments:

BRO_MONDAY said...

gud info lah kecikkk...mai waif laik it~ ('',)

hans said...

haaha
nak belajar pun den bukan pakai
hehehe

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

uhhh~~~
camtu eh~

Miss Q said...

idea baru! TQ!

KizZ said...

To Bro Monday:
U r welcome bro..

KizZ said...

To hans:
EH..ajarla awek pkai..

KizZ said...

To ayu:
wooh..camtu la ya..da dapat lom..

KizZ said...

To miss Q:
U r welcome..huhu

AM SYA said...

thanx 4 sharing~

mmg nmpk kemaslah~

slame ni pkai style len~

nk try cmni lak~

yeayy!!



^SyASyA^

Q said...

yehaaa..

zazaw said...

heee :)
thx sbb share tau akk
malangnyer kolej sy ta leh kai shawl
huuu

KizZ said...

to syasya:
betul3..kawan2 kechik sume pun cakap cm2.senang mereka kata..

to q::
yeaaah...

to zazaw:
apakah?ini tak adil?apa masalah kalau bershawl?
kolej mane ni..takpe.luar kolej kita melaram ye..

Anonymous said...

eh yg kak kecik nih kak yan eah ??

Emora Valeria said...

yang lilit pendek tuh tak paham.huhu

Adhlin said...

huhu.. cantik shawl u pakai... just like this one... =)

http://adhlinboutique.blogspot.com/2010/08/i-love-august-part-2-bag-shawl-inner.html

aini said...

kool!!!! kalo nk tmbah koleksi lagi..bgtaula..saye pon de byk yg xlalu dah tgok..sume pon lom pakai lagi..huhu

misz jue said...

cmna nak wat sanggup nampak tinggi? huhu

farayana =) said...

thanks...suka2...mudah , cantik n kemas..nnt buat tutorial shawl lagi ye..sentiasa follow =)

KizZ said...

to Misz jue:
Untuk wat sanggul nampak tinggi
1)Kena ada getah rambut besar dan kuat(kalau ikat akan jadi ketat)
2)Ikat setara dengan bahagian atas kepala
3)Ikat rambut dan lilit pada sekeliling getah tadi
4)Make sure rambut panjang ya
p/s:sori kiz xde pic nak tnjuk..kalau tak faham tanya ea

Teah Flop (: said...

akhirnye jumpe gak tuto neh.
seksa kite melilit hari tu , haha.
thanks kak :)

Anonymous said...

salam, nak tnye skit hihi. nak pkai shawl ni sesuai yg mke bulat ke x ek ?

sarah mohamad said...

sonang ajooo . nampak sweet ah . nak try ni .

Diana Abdul Molok said...

Thanksss... bole cuba ni :-)

Masih Ada Plan B, Mari baca!