Tuesday, December 25, 2012

Cara Kiz hilangkan jerawat & bekas jerawat mari baca

Salam sejahtera hendaknya anda semua. Hee lama tak hupdate blog yang bersawang-sawang nih. Orang baru kahwin la katakan. BUSY!! Hihi..

So apa Kiz nak update hari ni??

Hari ni Kiz nak Share kan kat korang Tips tentang "Jerawat" iaitu tentang cara menghilangkan jerawat & bekas jerawat yang membanjiri muka anda lalu membuatkan anda rasa segan silu tatkala menghadiri majlis perkahwinan. Heh!


Ahaa sebelum tu Kiz nak bagitau kenapa Kiz terdetik nak buat entri pasal jerawat ni. Al-kisahnya pada suatu hari sehinggalah hari ini, ramai sangat kawan-kawan, blogger sejawat (eh?) , sedara mara asyik tanya Kiz camne Kiz jaga kulit Kiz sebab jarang sangat-sangat nampak Kiz ada jerawat mahupun bekas jerawat.

So setiap kali orang tanya Kiz akan jawab 'benda' yang sama ni. Disebabkan dah tak larat nak ulang benda sama, Kiz buat satu entri tentang ni supaya nanti kalau ada orang tanya Kiz jawab je "Sila bukak blog Kiz Garden untuk tahu lebih lanjut". (Peace!)


Ok berenti untuk 'senyum' sekejap.  P/S : Senyum itu sedekah!
See? Takde jerawat kan? 


Dan disebabkan Kiz memahami perasaan korang semua bila baca entri yang melampau-lampau panjang mesti malas nak baca kan. So lets get straight to the point lah ye.

Cara Menghilangkan Jerawat & Bekas Jerawat.

1. Minum banyak-banyak air masak. 
Kalau boleh cukup 2 liter ataupun 8 gelas sehari semalam eceehh. Ini kerana badan kita memang sangat-sangat perlukan air & sepertimana yang korang semua tahu, 70% kandungan badan kita adalah daripada air betul kan?

2. Elakkan memicit jerawat. 
Ini petua Kiz selalu berikan pada Kiz yang satu lagi (Izz Kiz). JANGAN PICIT JERAWAT! DONT DONT! PU MANG PU MANG (bahasa cina)!! Sebab setiap kali anda picit jerawat, kesan jerawat tu akan melekat ke jari jemari korang yang korang gunakan pulak untuk garu sini garu sana maka berlakulah ledakan jerawat kat muka korang.


3. Elakkan makan makanan yang berminyak. 
Hah! Ini mungkin susah buat sesetengah orang tapi kalau anda nekad, memang betul-betul nak buang jerawat durjana tu mesti boleh punya. Kiz boleh anda pun mesti boleh punya. Contoh makanan berminyak macam kekacang, keropok dan sebagainya. Cubalah, mesti akan ada hasil punya.

4. Makan vitamin C 1000mg sekali sehari (MESTI!). 
Tips yang ke-4 ni penting kalau anda betul-betul nak buat perubahan pada kulit muka anda. Kenapa kiz sarankan anda makan yang 1000mg? Ini kerana vitamin C 1000mg mempunyai kesan yang lebih kuat berbanding 500mg. Lepas tu kalau 500mg korang nak kena makan sampai 2 kali. Leceh leceh.



Lagi satu sebab kenapa vitamin C adalah, 1 biji vitamin C bersamaan dengan 14 biji buah sun-quick. So korang boleh pilih sama ada nak makan 1 biji vitamin C sehari ataupun pergi borong 14 biji buah sunquick setiap hari untuk dimakan. Dah tahu jawapannya kan?

So kepada sesiapa yang betul-betul nak menghilang jerawat atau bekas jerawat Kiz sarankan korang  cari vitamin C yang halal, tiada pewarna tambahan & tiada kesan sampingan okey. Contohnya korang boleh klik SINI ada menjual vitamin C 1000mg.

Kenapa Kiz recommend korang cuba Vitamin C ni? Haa sebabnya adalah Kiz dah pun cuba & ianya berhasil. Si Suami tengok pun senyummm je memanjang.


Huh! Nampaknya Kiz dah terdedahkan kat korang RAHSIA paling besar tentang cara menghilangkan jerawat & Bekas Jerawat. Harap-harap tips diatas ni dapat membantu korang semua yang mengalami masalah jerawat ye. Amin..

Jerawat Tiada, Hidup ceria!! Yeay!!

Sebarang pertanyaan tentang Vitamin C ataupun berminat nak beli bolehlah PM Kiz di:
Kedai Kiz : www.facebook.com/Kedaikiz
WhatsApp: 017-7323183 (KiZ)


29 comments:

Anonymous said...

wah, guna vitamin c pon bleh ek..macam mana plak kalau nak hilangkan parut jerawat..huhu

gosiplapulak.blogspot.com

aSmiDar said...

alahai manisnya senyuman..
jerawat tiada sunyum pon lebau kan..:)

aSmiDar said...

masuk ke tidak kmen ku td..huh..konfius..hehe

Nur Azila said...

terima kasih kak.. kalau makan vitamin ni, boleh hilangkan bekas jerawat juga ke? nk beli dr kid z n

Nina said...

Ya sgt setuju!Vit C sgt bgs utk kulit :)

http://www.beauglam.blogspot.com

Lets sharing & caring ;)

Aisyah Ecah said...

terima kasih kak utk petua tu..nti boleh try.. ^_^

asliner said...

tahu takpe..
kene minum banyak air!
kite pun dulu bnyk jer2..
tapi rakan rekemen kan minum bnyk air..
alhamdulillah..
berkesan..
cume tinggal sikit parut la..huhu

norzila said...

hai kizz..aah zila pun ada makan vit c..kulit x kering..

cik awi said...

cara hilangkan jerawat tips yang sangat bagus nih..

mushroom farah said...

owh..macam tu..=)

TechKini.com said...

Memang tengah cari info pasal ni. Susah nak hilang parut jerawat. Berapa lama baru nampak result kalau guna petua ni?

-> ❤ TechKini.com

dEdEQ dE wIshEs said...

CANTEKKKK :)

Miss Xyz said...

amboi licinnyaa kulit..

thanks for the tips ;)

Miss Xyz said...

amboi licinnyaa kulit..

thanks for the tips ;)

Omiyan said...

Salam hangat dan persahabatan dari tanah Sunda Indonesia

mariyanto widodo said...

Mantab banget nih tips tipsnya. Selamat malam salam sejahtera.

Cytah Lovicry said...

Picit jerawat tu lah yang paling tak boleh tinggal ,..

putra said...

makasih atas tipsnya, salam yah

mrs.yuyu said...

cantik le.. tade jerawat. heheh.. follow u ;)

Joshua Karsten Blog said...

makasibuat tips nya

Visit Joshua Karsten Blog

iyan shazlind said...

nice entry...jerawat ni ada satu masalah, suka kuar time tidak diigini hehehe

Hanida Moss said...

Hai Kiz.. just wondering laa the bad effect amik vit C, Gluta, so on.. Ad dgr cerita tak best dr pengedar dia :'(
I pun nak ambik jugak tp bila dh dgr jadi takut.. Pls advice..
Btw, I follow u :)

kak nora said...

org berumur mcm bunda blh ambil ke?

cik nur said...

hurm tuh la kalo nur tang picit jerawat yang paling degil automatic jadi nyer kan :)haihh nak muka cantik kena la ubh attitude sikit kan hehehe

Amir Baker said...

Thankssss x1000 for the tips. memang dah lama cari info pasal ni

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

tips yang bagus . terima kasih ye :)

Cara Menghilangkan Jerawat said...

jerawat memang menjengkelkan,,
makasi ya infonya :)

Azianah Ziana said...

Tq 4 u info:-)@-}--

Azianah Ziana said...

Tq 4 u info:-)@-}--

Masih Ada Plan B, Mari baca!