Tuesday, August 14, 2012

Segmen 7 Melekiz di Kiz Garden : 7 Aktiviti paling best ketika berpuasa

[PERHATIAN : ENTRI INI DITULIS SENDIRI OLEH KIZ GARDEN. SEBARANG AKTIVITI PEN'COPY'AN & PEN'SHARE'IAN SILA BAGI CREDIT PADA KIZ GARDEN. ]


Okeh, tanpa berlengah panjaaaaaang..
Mari kita tengok eh baca 7 Aktiviti paling Best ketika berpuasa.

7. Tidur, tidoq & sleeeepp - tak elok!
Bila malam berjaga, siang tidur sampai agak-agak dah petang baru bangun. Ahaa, mesti ada antara korang yang buat taktik ni kan (padahal diri sendiri pun pernah terbuat,kikiki). Memang la best, bangun-bangun je dah tinggal 4-5 jam dah buka. Ahaa yang ni tak elok.

6. Main game ( farm ville tidak dikecualikan sama sekali)
Ahaa ni pulak aktiviti untuk menghabiskan masa supaya cepat & pantas masa berlalu bak cahaya kilat yang pancar memancar di tengah malam. Eh?. Biasanya aktiviti akan rancak berjalan pada 2-3jam sebelum berbuka puasa.  

5. Beli Makanan kat bazaar ramadhan.
Ish tengok gambar pun dah terliur kot!
 Yang ni memang antara aktiviti paling best Kiz rasa diimana korang semua pun suke kan? Tengok kepak ayam madu, air beraneka rasa,uncle bob dan segala-gala sampai rasa macam nak beli je semua makanan kat bazaar tu termasuklah dengan gerai-gerai bazaar tu. Lagi sekali, EH?

4. Menunggu lagi 5 minit untuk buka puasa.
Hihi ni memang benda yang paling Izz suka time bulan puasa *eh suke ke?*. Padahal dah tau lagi 5 minit nak buka tapi still setiap saat akan tengok jam tangan atau jam hanphone atau jam loceng eh pape jelah, sampai lah dengar bunyi azan lalu minum dengan banyak.

3. Mengaji & Solat terawikh.
Aktiviti ni mungkin ada yang tak buat & ada yang buat kan? Tapi untuk orang yang tak berapa nak kukuh & goyah imannya ni, time bulan puasa ni la tetiba rasa cam rajin je nak mengaji & buat solat sunat. Huu insaf sekejap ye bersama Ustaz Izz.Hihi.

2. Termakan biskut pada hari pertama puasa.
Mesti korang pernah alami benda ni kan. Eh tak semestinya biskut, janji makanan. Mesti ada kan? Hihi. Izz penah kena sekali masa tu form 3 kot. Bangun pagi-pagi (kul 10) pastu terus meluru ke dapur lalu mengorek biskut-biskut yang ada didapur pastu dah telan beru teringat, "EH! AKU PUASA LAH!".

1. Berbuka Puasa : Ewah seronoknya lahainyapunaduiterber
Ahah makan makan,jangan tersedak sudah..hihi
Ahaa yang ni of course lah aktiviti yang paling terbestkan? Berbuka puasa. Tak kesah lah bersama family, kengkawan, pakwe makwe suami isteri sepupu sepapan mahupun keseorangan. Still dapat rasa nikmatnya berbuka ye tak?

"HAH! Apepun, jangan sesekali nak curik-curik makan time bulan puasa ye! 
Terlupa takpe, Sengaja Lupa tu penyekeh namanya. "


Jari Menaip,
IzZ (KiZ) 


Jom tengok blog baru Kiz

Sebuah blog yang menawarkan pelbagai servis design sepeti 
membuat blog, header & sebagainya.




21 comments:

Sop said...

berbuka dgn keluarga paling best...

Afiq Din said...

tidoq paling byk...

5zol said...

paling best tido ptg..

3no gr33ny said...

hamba datang menapak di sini

ADS KI$$ER said...

Tak sabo nak raya nie..

Hehehe..

dayteenlea said...

tgu waktu buke tu memg best.hehehe



btw donee follow u

haslinda said...

haha. nasib baik bangun tdo 4 - 5 jam sebelum berbuka. kalau 4 - 5 minit sebelum berbuka macam mana?

err, tak suka g bazar ramadhan. tak suka sesak2, tak suka tengok makanan banyak2... heee ;)

seputar informasi said...

hii, salam kenal

ana said...

tumpang lalu...ayam madu!! walaweh terliur

wasabi onee-san said...

Selamat Hari Raya ... ^^,

Anonymous said...

pada pendapat aku..bulan pose nih la time nk eratkan ukhwah,xkire bersama keluarga,kwn,or sdara mara..bersesuaian ngn gmbr yg ko ltak no 1 tuh pasal berbuka..wktu berbuka la orang akn kumpul ramai2,kdg2 smbil makan bersembng n bergelak ktawa. :D


http://ajoschannel.blogspot.com

jihah jimur said...

rambang mata bila kat bazaar sume jenis kuih nak sapu, segala jenis lauk nak bantai, segala jenis air nak dibelinya.. hehehe

Princess Hippiey said...

ahakssss aktiviti tido terbaik

609magz said...

Best.best..beeest...!!
hahaha...:)
tido dari imsak sampe buke...heheh

Zyra Roxx said...

berblog ajelah kjenya ngisi masa senggang, hikss

Bursa Taruhan said...

singgah sini sekalian membawa berita bola

banx-imran said...

I like Your Blog..!!!!!!!!

Ahmad Bj Blogs said...

i like your blogs :)

http://ahmadbjblogs.blogspot.com/

yanda said...

datang berkunjung

d@nte17+ said...

singgah sini

d@nte17+ said...

datang berkunjung

Masih Ada Plan B, Mari baca!