Wednesday, April 25, 2012

Tempat-tempat paling best di Melaka (Episod 1)

Eh-eh, siapa yang tak tau Melaka? Ala bandaraya bersejarah tu. Haa, hari ni Kiz nak story kat korang pasal tempat best ataupun spot-spot best yang paling best kat Melaka sebab Kiz baru sahaja balik dari melancong ke Melaka semalam. Walaubagaimanapun (eceh ayat), Kiz tak nak citer la pasal tempat-tempat biasa yang of course semua orang kat Malaysia ni pun dah tau macam Kota A-Famosa-lah, Taman Buaya-lah, Muzium Seni Melaka-lah blah blah blah tu. Kiz nak citer tempat-tempat yang jarang-jarang orang tahu.


Are u ready guys, yupp! Jom terjah.


ASAM PEDAS BANDAR HILIRAN EH BANDAR HILIR

Ahaa, ni sepatutnya tempat pertama Kiz akan pergi semalam tetapi disebabkan dah dekat 1 jam berpusing-pusing bersesat-sesat tunggang terbalik ape sume still tak jumpa-jumpa, akhirnya Kiz serang je ada satu kedai makan kat Bandar Hilir ni (dah lapo sangat le tu). Namanya Mak Jah Asam Pedas. BEST giler beb asam-pedas dia, pedas dibibir, bukan dimulut disebabkan orang Melaka suke guna Lada Sulah bak kata cik techix kite. Harga? Hmm harga boleh tahan tapi takpelah, janji puas.

JONKER WALK

Ok ok Kiz tau tempat ni pun dah biasa korang dengar kan. Ade-ku-kesyah? Hihi gurau je, actually Kiz dah masuk kali ketiga rasanya jenjalan kat jonker walk ni. Memang banyak Kiz berjalan kat sini, yelah, dah nama Jonker-Walk kan, mesti la banyak berjalan luas pemandangan ye tak? So apa yang luas pemandangannya sangat kat tempat ni?

Memang Panas kat sini, tapi sangat best oke

Menikmati keindahan kota bersejarah. Ececeh!

Adakah lembu ini boleh bergerak?


Ahaa kat sini kalau korang jenis suka carik barang-barang vintage mahupun antik (same lah tu!), sini memang tempat terbaik untuk korang sebab Kiz dah jumpa 3-4 kedai yang memang jual banyak barang-barang vintage macam lampu lama, telefon lama, perabot vintage, tin coca-cola tahun 1920 gitu, poster-poster lama zaman Elvis Presley dan macam-macam lagilah. Tapi sayangnya semuanya memang harga taknak kalah. Tapi sebab dah jauh-jauh dari Shah Alam sampai, Kiz beli jugak satu beg vintage ni harga RM40 lebih kurang. Hepi sangat ohh dapat beg ni.




Pastu ada jugak macam-macam hasil kraftangan Melaka macam beg-handmade itu handmade dan ini handmade(paham-paham lah ye). Apa yang menarik kat sini bagi Izz adalah bangunan dia. Memang pergh vintage giler beb dowh! (peminat vintage memang camtu ayat dia jadinya).

MAKAN CENDOL JAM BESAR.

Ahah Cendol Jam besar ni bersarang diantara jonkerwalk dengan muzium seni melaka tu. Biasanya kalau korang nak pergi ke Makhota Parade (MP) tu meti korang akan lalu ada satu simpang tiga ber-roundabout ni dimana kekanan untuk g jonker-walk, ke kiri untuk ke MP. Sebelum simpang tiga tu lah bertempatnya Cendol Jam besar ni. Dengar citer memang best giler cendol dia. Tapi apakah malangnya nasib Kiz, hari Kiz datang tu lah dia nak tetiba cuti pulak. Melepas sudah.

Tapi takpe, Kiz still mendapat kepuasan selepas berjaya mengambil beberapa gambar di hot-spot-orang-paling-suka-bergambar di melaka. Tangga sebelum masuk muzium seni Melaka. hihi.

Ada gaya nyonya baba tak? hihi

Budak Izz dah masuk air maka jadilah macam ni.


Okes selesai untuk Episod 1 tempat-tempat paling best sebelum korang boring baca entri panjang-panjang sebab masih ada lagi 3-4 tempat Kiz belum criter kat korang. So, nantikan episod yang terakhir akan datang. Eh dah nak masuk episod final dah ke? hihi whatever jelah.



Jari Menaip,
IzZ ( Kiz )

19 comments:

Zeaf I-sahus said...

Melaka,. baru pergi hari tuh~... :)

Edura Hanum said...

pernah makan asam pedas dkt kedai baba nyonya...mmg terangkat lah

syazwani 'atiqah said...

kiz,,itu gajah ke lembu???hahahaha

KizZ said...

@Edura
Ea...tu la..kitorang tak tau kat mane yang sedap..

@Syazwani
Hihi..ini lah dia gabu(gajah+lembu)..(ayat cover)

Gadis Gingsul said...

bestnya boleh" jalan kat sana err...
melaka tour...

ituu gajah ke...lembu hahah
mesti patung tu

ken karin said...

arrkkkk?lembu? >.<

jelah said...

lme jgak xpegi melaka....hmm pas leh la pi sne..

cx's said...

bile pegi melaka? klo tau, leh jumpe. *tetibe kan? heee

zh-ena said...

salam kenal dan salam singgah :D

Hanif said...

Bergambar sakan nampak...hehehe
Selamat datang ke Melaka dari orang Melaka....
Support Me Blogger Of The Year

nur adilah said...

jonker walk kalau iz pergi malam best gilaa :D

tirahzairi said...

ewah2....syok tue~~~

dwaty said...

dah pernah sampai melaka... tapi tak pernah gi sini lagi... next time...

Scarlett O'Hara said...

Alamak!Ada lembu telinga besar!

Hunny said...

syoknya.. i dah follow u. thx tau singgah kat "umah"

YOUsoF said...

Pun pernah sekali je jenjalan kat Jonker walk teman member beli kain. Sempat beli spek original.. la sangat.. ;D

Correction, binatang emas tu adalah anak gajah la Izz.. heheh

syakey said...

err. masuk tadika balik ah macam ni. lembu dgn gajah pun xreti beza ni :P

cream pemutih said...

postingan yang bagus tentang

tempat-tempat-paling-best-di-melaka

StarPrincess said...

as salam, nice n3...best3x...nak kena pergi cuti nie....^_^

Masih Ada Plan B, Mari baca!