Monday, October 18, 2010

Tuisyen Belog Kiz: Menggunakan Gambar sebagai Header Anda!

Memiliki belog yang cantik dan berseri-seri pastinya menyebabkan "jantung anda berdetak(ambik dari lirik lagu ana rafali,heheh!)" tak terkata sebab perasan belog kita cantik padahal tak cantik...ape lah Kiz merepek ni..introduction yang hancus..hehe
Ok..semua dah datang?Siapa tak bayar yuran 'tuisyen' lagi?Eh,lupa,tuisyen free.

Okey..masa untuk serius mius.Korang perasan tak kat header Kiz garden ni bukan teks mahupun templete.Ini bermakna Kiz buat sendiri header ni...Sebenarnya,header style guna gambar ni dah banyak blogger buat.Yelah..sebab nak harapkan tulisan je tak menarik la belog kita betul tak.
















The BLOG TUTORIAL
STEP 1 :
Macam biasa,log in ke blogger anda

STEP 2 :
Kelik pada design,pilih page element

STEP 3 :
Tekan edit kat bahagian kotak header










STEP 4 :
a)Dah kelik edit?Ok,pada bahagian image,pilih "from your computer".

b)Pastu korang pilih la gambar yang dah korang buat untuk header tu..Kalu boleh masa design gambar tu   gunakan saiz 800X600 pixel atau 800 X 800 pixel okeyh...

c)Lepas itu,pada bahagian placement,pilih "Instead Of title and description"

d)Tanda pada bahagian "Shrink to fit"

e)Save sudah..






















STEP 5 :
Dah siap!da boleh cakap Yeeha! ramai-ramai okey.Pastu tengok header korang tu puas-puas,pastu tido..hehe


Haa,macammana?Senang bukan?Jika senang,sorak Yeeha!!! tapi jika masih tak boleh buat,sorak jugak tapi dalam masa yang sama bagitau kiz ok..Kiz akan cuba guidekan kizter2 dengan sedaya upaya OK!!
P/S : Jika ada pandangan ataupun cadangan , sila labuhkan komen anda di sini ok.

TERIMA KASIH..

12 comments:

Anonymous said...

template guna apa kiz?

then macam mana nak buat divider macam kiz?

Anonymous said...

nak tanya.

design gambar pakai adobe photo?

buat tutorial boleh?

baru nak belajar ini.

KizZ said...

to anon:
hmm..pasal nak mengedit gambar ni susah cket kiz nak citer..

tp nanti kiz akan wat satu ebook pasal photoshop&Blog...

hopefully u will buy it..hehe

O'gosh said...

best la blog awak ni kiz...

O'gosh said...

best la blog awak ni kiz...

Magic Chic said...

Hi kiz, thanks for sharing ilmu blogging ye....

http://magicchicmakeup.blogspot.com/

miss gorgeous said...

best la belog ni...actually da lme nk ngedit header, tp xreti.hihi. tengs bg tuisyen free. jimat kos :P

Budak Baik said...

kalau xleh nk tukar mcm mne? die ckap mcm ad problem pe ntah..

LIZA' S said...

senang betui nak faham tp saya blum wat lg tp i can follow lah..suka sesangat.
ni le entri saya

LIZA' S said...

dah buat dah tp gambar tu bukan 800pxx800px...pulak tu saya tak reti plak nak tukar ke saiz tu..adui...nmpak gaya memang saya ni banyak yg tak tau lagi...adui...

Izzy Izzudin said...

untuk entry special disember ni, aku ada wat entry psl pic header blog spanjang tahun ni...jmput2la tgok..http://izzyizzudin-bercerita.blogspot.com/2011/12/di-setiap-gambar-ada-lagu-yuna.html

Smart Computer said...

TRIMS ATAS INFO NYA.,.,

Masih Ada Plan B, Mari baca!