Wednesday, February 17, 2010

Menjawab persoalan:Bagaimana Cara nak tingkatkan traffic di blog?

Soalannya berbunyi begini,"bagaimana saya nak naikkan traffic kat blog saya ya,traffic di blog saya kurang lah.",tanya seorang yang namanya tidak ingin diketahui.OK,menjawab soalan ini disamping tengah tiada idea nak tulis entri.Hmm,nak cakap banyak2 pun Kiz sendiri tak ada banyak sangat pun traffic.Tapi dari apa yang kiz taulah kan,

1.Blog kita tu sendiri mestilah kemas.Kemas di sini bermaksud kita tak letak terlalu banyak widget sampai berat blog kita tu.Sebab bila blog berat,maka 90% visitor tu akan menekan butang pangkah lalu melawat blog lain.Betul tak adik-adik.

2. OK,seterusnya,Entri yang ditulis mestilah tidak terlalu panjang sehingga si penulis sendiri baca balik pun penat.Dari pengalaman Kiz sendiri pun kadang-kadang bila bukak sesuatu entri tu,mak eii,panjangnya,malaslah nak baca..bukak blog lain plak.

3. Buat paling kurang 2 hingga 3 perenggan untuk setiap entri yang ditulis supaya tak nampak yang entri kita tu terlalu panjang.

4. Kalau boleh,jangan gunakan bahasa sms a.k.a short form dalam entri anda.Sebab bukan semua yang baca blog kita tu orang yang biasa dengan bahasa sms ni kan.Dan tak semua orang faham bahasa ringkasan yang kita gunakan.

5. tajuk memainkan peranan penting untuk menarik traffic ke blog kita.Cuba hasilkan tajuk yang menarik hati seperti menggunakan apa/mengapa/bagaimana.Ataupun 3 tips ringkas untuk bla bla bla bla.Luangkan sedikit masa untuk fikirkan tajuk ok.

6. Balas komen yang diilontarkan kepada anda untuk menunjukkan kita menghargai pembaca-pembaca kita.

7. Blogwalking.Ahah,ini penting untuk menaikkan traffic anda.tapi jangan blogwalking saja,pastikan anda meninggalkan jejak samaada melalui chat box mahupun komen.

8. Join komuniti seperti geng blogger.Melalui komuniti macam ni,setiap kali kita post sesuatu,ramai yang akan tertarik nak baca post kita.Dalam masa yang sama jugak,kita dapat meningkatkan follower kita so makin banyak lah traffic kita.Yeeha.

9. Hah,lagi satu,pastikan anda sentiasa mengupdate blog anda supaya bilangan traffic anda tak akan lari dari semasa ke semasa.Paling-paling kurang pun seminggu sekali ok.

10. Jujur dalam menulis entri.Ini penting sebab takde sesiapa pun dalam dunia ni yang sukakan orang yang tak jujur.

Okeh..Setakat ini je la untuk kali ini ok..harap-harap dah terjawab soalan Mr.taktaunama tu ya..hehe..Good luck for everyone yah..Yeeha

Seikhlas Hati Iz,


23 comments:

lAl said...

Aku suka part jujur tue... Pasal kalo x jujur n ikhlas nak wat blog, memang la hancus...ahaha

DaHLia said...

thanks for sharing...weeeee

monica said...

THANKS FOR SHARING..

KizZ said...

To A:

Betul betul betul...haa,kalau A nak tau,rahsia kejayaan peniaga2 unggul yang paling pertama juga adalah Jujur..So,be jujur...yahuu

KizZ said...

To Dahlia:
No problem,kalau ada apa2 masalah boleh tanya kiz ok..selagai kita leh jawabkan,kita tolong ok..

KizZ said...

To monica:
Tq for reading too..

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.gud entry ^^

Anonymous said...

meninggalkn jejak...(L)

KizZ said...

To intan:
Tq yah...

KizZ said...

To anonymous:
Wah..sudah ada jejak...yeeha!

|| NaFiRaa || said...

tips yang sangat baik.. tq..:)

~amalina~ said...

sanagt-sangat berguna &sangat-sangat tepat sekali info...;p

KizZ said...

To nafiraa:
Yohooo......tq

KizZ said...

To Amalina:
Yosh...tq and semoga berjaya...yeeha!!

hans said...

heheheh
traffic minggu ni sangat tinggi

KizZ said...

to hans:
Wahh...bagus2....keep on ur good work ok..

hans said...

minggu ni jer la..lepas nih sah jatuh merudum balik

(--•Put3r1_0m3L•--) said...

Thanks ye...Like dis entry...

♥sleeping beauty♥ said...

thanks 4 da tips.. nk praktikkan jgk la.. =)

KizZ said...

to hans:
Lah...xpe2...usaha akan ditingkatkan..

TO puteri:
U r welcome

to sleeping beuty:
U r welcome dear...bagus2..keep on practising yah!!

nabila saat said...

ur rite..!!!

KizZ said...

sure...hehe

sumpit said...

menarik ni......

jemput baca

Masih Ada Plan B, Mari baca!