Monday, October 22, 2012

Rahsia Kiz marketingkan blogshop Kedai Kiz terkantoi sudah!

Aha sape tak kenal blog yang famous lagi glamer tuh, ala blogshop Kedai Kiz tuh? Haa. kenal kan kenal kan?







.  .  .  .  .  .  .
Oh tak glamer ye?






Heh glamer atau tak glamer tu belakang cerita. Yang penting camne betapa susah payahnya Kiz (Izz & Kechix) beriya-iya-oo mempromote blogshop KedaiKiz ni, ataupun dengan nama lainnya, Blog Marketing. Rasanya tak elok kalau Kiz terus terjun citer camne Kiz marketingkan blogshop Kedai Kiz ye tak? So Kiz nak let you all know few ways to market your online shop or blogshop.



1. Blog Comment.

Komen komen &  komen. Caranya adalah korang tengok je entri-entri baru kat mana-mana blog yang korang suke pastu komen, komen. Seelok-eloknya komen yang baik-baiklah. Janganlah g kutuk pulak entri budak tu memang menunggang padah tak berpaling lah jawabnya. Ahaa satu lagi, kalau boleh, jadi orang yang first komen kat entri tu supaya nanti orang lain yang komen pun maybe berminat then terdetik nak bukak blogshop kamoo.

P/S: Cara nie memang sangat-sangat leceh dan susah tapi bagus.


2. Facebook Marketing.

Yang ni kepada sesape yang ada berjuta-jutawan friends kat facebook tu memang beruntung sesangat. Sebabnya facebook marketing ni sangat mudah. Caranya adalah, korang just upload gambar product, tag kawan-kawan, kompem ada yang laku punya.


3. Facebook Advertising.

Kalau cara yang tadi tu free, cara yang kali ni semestinya bukan free. Facebook ads memerlukan korang untuk membayar dalam beberapa usd kepada facebook untuk setiap iklan yang ada orang klik. Memang leceh jugak lah yang ni pastu memang tak berapa berkesan sangat. Korang kena pandai reka ayat iklan korang.

4. Beriklan di blog yang famous lagi amos.

Ahaa cara yang ni memang tak dinafikan boleh berjaya. Berjaya kalau korang memang dah sedia ada banyak duit dalam poket sebab beriklan kat blog ni paling-paling murah pun Kiz tengok dekat RM50 sebulan. Tapi cara yang terbaik adalah Upah blogger femes-amos tu untuk review blog korang kat entri blog dia. Tapi faham-faham jelah dia punya $$$ camne kan kalau nak soh orang reviewkan blog korang tuh. Paling-paling pun RM100 jugak tuh. Kalau kat blog Hanis Zalikha tu haa lagi la, Kiz rasa setakat ada RM1k pun tak cukup lagi untuk satu entri. 

Tapi kalau kat Kiz Garden boleh je murah sebab tak bape nak femes sangat.hihi. 

5. Email Marketing.

Caranya adalah korang kumpul email banyak-banyak sampai beribu-riban pastu korang sent email secara bulk kat semua email-email yang dah berpeluh-peluh-tak-hengat dunia korang kumpul tu. Tapi yang susahnya kita tak boleh guna email kita sendiri untuk sent email tu sebab nanti 100% kompem email-email yang seberat lori 3 tan tu akan masuk dalam SPAM kat email yang korang hantar. So korang kena langgan software kat internet dimana harganya ratusan hingget jugak ler.


6. SMS Marketing.

Eh macam pelik je muka sengsorang bila Kiz sebut SMS Marketing? Yup, ia memang satu teknik yang paling jarang orang guna untuk marketingkan blog mereka padahal SMS marketing ni lah cara yang paling senang & murah untuk promote blogshop atau online shop. Kiz ada jugak cari-cari kat tenet ni yang mane yang best and finally jumpalah jugak Kiz satu portal 'SMS Marketing' ni. Nama dia adalah Cloud SMS Marketing

Maknanya korang boleh hantar SMS bebanyak kat beribu-ribu nombor hp kat Malaysia ni mengikut pakej-pakej yang ditawarkan. Cara marketing ni memang dah terbukti berkesan. Tak caya korang pun bleh cuba.



Ahaa dah tu camne nak cuba? Sila klik sini. Cuba dulu baru tau. Sebab pakej yang diorang tawarkan memang teramat murah dan bergaya. Eh? Dengan cara ni, korang tak perlu nak susah payah blogwalking ataupun tag semua kengkawan kat facebook ataupun keluarkan pinjam duit beribu-riban untuk mintak review iklan ye tak? Tak cukup lagi, korang dah tak perlu dah keluar duit beratus ringgit semata-mata nak beli produk/software marketing yang belum tentu hasilnya. 

Kalau tak berapa yakin, korang boleh je amek 7 Days Free Trial dan rasai kepecutan traffik melincah-lincah naik kat blogshop korang. Kelik sini untuk dapatkan FREE trial.  

KEBURUKAN SMS MARKETING.
Ahaa tapi korang nak tau  tak apa keburukannya SMS Cloud Marketing ni? Keburukannya adalah, once korang dah try FREE trial tu, kompem-kompem korang akan tertarik-bak-magnet-melekat untuk try yang 1k punya credit then 10k punya then 50k then 100k then boooommm-ka-baboom la traffic website korang. Hihi. Bahaya tau.

So buat sesape nak tau lebih lanjut tentang SMS Cloud marketing ni bleh lah klik kat sini dengan senang hati ye.



So kita dah sampai ke penghujungnya sebab Kiz dah letih nak menaip plus esok nak kena bangun pukul 5am jadi driver mak cik kechix Kiz kita ni ada talk kat sekolah dia. Eh lupa nak bagitau apa cara marketing kiz. Actually semua cara yang Kiz dah listkan kat atas tu Kiz buat tapi jauh didasar hati (amboi), SMS marketing lah yang terbaik. Jadi, JOM reramai terjah sini.    

5 comments:

Yousof said...

Mana butang Like ni? ;D


Serius ilmu marketing aku memang masih di tahap cetek. ;D Baru tau pasal Cloud SMS ni, nak try dengan terujanya! Terima kasih di atas infonya. hehe

Hanif Idrus said...

Info yang bagus dalam blogshop ini...

Leeza dayasari [santai leeza] said...

all the best to u all.... moga terus sukses.

Mama Farris said...

thanks kiz..share lg klo ada ilmu

dayang Citra said...

terima kasih bg info...nanti akak nak cubalah...

Masih Ada Plan B, Mari baca!