Saturday, March 10, 2012

Kisah RM4000 habis dalam masa seminggu.

8 March 2012. PTPTN dah lame menusup masuk ke dalam akaun Kiz. Teringin sangat nak beli macam-macam baju branded,seluar branded,handphone branded,dan segalanya yang ded-ded lah. Tapi takpe, kawal nafsu, jaga hati. Duit PTPTN RM600 Kiz terus masuk sampul untuk buat bayar duit rumah sewa & duit bil untuk satu sem punya.


Jelez dan Jengkel.

Jelez bila tengok member-member balik rumah sewa bawak balik barang-barang hasil penshoppinggang(eh?) yang sarat dengan segala ded-ded yang Kiz cerita mula-mula tadi. Tapi terasa jengkel plus meluat bila tengok kebanyakkan orang-orang kita ni sangat happy malah berbangga-bangga dengan segala barangan baru yang tiap satunya bukan 20-30 ringgit, mesti ratus-ratus punya. Jengkel sebab semua tu adalah hasil daripada duit pinjaman PTPTN yang of course lah dah namanya pinjaman kenalah bayar balik kan.



Well, Kiz ada sorang member ni, dia memang minat sangat buat bisnes and alhamdulillah, masuk sem ni, dia dah berjaya bukak satu kedai kat dalam UiTM kampus kitorang. Dengar cerita habis dekat RM4000 jugak tu. Kawan-kawan lain duk bershopping bawak balik macam-macam, kita menghabiskan duit buat bisnes. Bak kata member Kiz ni, "Huh korang duk shopping baju seluar,aku ni shopping kerusi meja untuk kedai.". Kiz kata kat dia, " Takpelah beb, jimat sekarang untuk kesenangan masa depan".


Okeh Kiz tak nak tulis panjang-panjang sebab Kiz tahu korang mesti malas punya nak baca 'ceramah' sampai 2-3 pages ni kan. So apa yang Kiz nak cakap, kita dah disorongkan bantal, gunalah sebaik-baiknya. Biar bijak membeli, jangan boros diri. Bukan apa, nanti dah dekat hujung sem,sendiri jugak yang susah kan. Last-last terpaksa jugak mintak bantuan mak bapak padahal diri dah besar panjang patut pandai sara hidup sendiri ( sayalah tu)


Untuk next entri insyaALLAH Kiz akan post entri pasal beberapa cara terbaik nak saving duit korang ni. Kiz pun sebenarnya baru-baru nak cuba method-method ni. Kalau takde pape masalah nanti Kiz akan kongsikan kat korang okayh.


So siapa kat sini dah bersedia nak bershopping dengan bijaksana?
 

Kalau dah sedia, jom Kiz bawak korang ke www.kedaikiz.blogspot.com kalau korang nak shopping baju & blouse untuk perempuan dan www.kemejakacak.blogspot.com untuk shopping baju lelaki. Kenapa 2 blog ni? Sebab dalam 2 blog ni Kiz ada jual baju lelaki dan perempuan yang mostly harganya bawah RM40 plus FREE postage. Bukankah itu bijaksana dalam membeli namanya??

Kedai Kiz untuk gadis-gadis

Kemeja Kacak khas untuk para jejaka.

32 comments:

Cik Sara said...

Bijaksini dalam membuat keputusan...
baguih2x..

Rozuan Ismail said...

jomat kos kan bila model adalah diri sendiri.huhu

eesyaheera said...

Terasa pula dengan entry Kiz ni. Haha. Duit JPA memang dah allocate untuk shopping, untuk simpan ASB dan untuk emergency money. hehe

LubLy said...

UTK KESENANGAN MASA DEPAN BRO..GOOD LUCK!

NIZAM said...

mmg kena bijak plan financial tu. kalo tak, mmg habis la. pendek kate, jgn la ikut nafsu sgt kalo tahu diri takmampu. kang tgh sem nk print assignment pun takde duit, mmg naya la beb.

amirah anis said...

betul lah tu...kebanyakan yg dpt PT, awal sem memang mcm heaven utk dorg..huhuhu...hujung sem, barulah insaf..tp tahan 1 sem je lah...next sem buat lagi.. ish2

Lyaa Suriany said...

betul
setuju sgt
benda yg plg lya plg xsuke
dah shopping bagai nk gila
then hjg sem tu pandai lak mntak duit mak bapak.

Onitsuka_hana said...

untungla sapa yang suka dan berminat dengan bisnes. hana teringin tapi xminat. kalu hna wat bisnes pun nnt xda komitmen susak plak..hehe.

shahrazali said...

amboi......mengata sapa tu.....hahahaha......sampai ratus2 bagai...haha.....

camna ni,,soh berjumat,,tp suruh shopping kt blog ko...hahaha...

xpe2,,,,mari la ramai2 kita shopping online sbb lebih jimat...

azalia hjsalleh said...

suka entry awok nie..
x phm dgn cara kwn2.. hidup nak mewah je guna duit ptptn.. dorg x pikir ke nak saving sbb nanti sarat nak ganti balik..
tp lantak dorglah janji x kacau duit kita..

alia zainol said...

salah seorang pengguna ptptn haaha =)

Puan Besar Shag Yahaya said...

Shag kalau dapat duit banyak tu kompem habis kat makan sana sini je :DD

Hanif said...

Bebelanja dengan hemah!!hehehhe
Sama ler aku dulu dapat duit ..terus perabih!!

snf said...

addooi.duit bg juta juta pun ase mcm tacukup juga.gila kot tgok bju cntek2.

yusnita said...

Bagus adik ni, pandai berjimat dan pandai berniaga :)

YOUsoF said...

Mungkin tak ramai yang fikir tanggungjawab daripada duit beghibu-ghibu yang diaorang PINJAM tu..

Perempuan utung kan.. Banyak fesyen baru yang keluar.. Jangan abaikan aurat sudah..

Arpiiz said...

hmm, nak kena pandai kawal duit, kalau tak susah nanti.

Mama Farris said...

betui..belanja2 gak...nanti habis belaja jgn lupa bayar PTPTN..

Afzainizam said...

Woooo habis Shopping PTPTN punya duit .... karang nak bayar balik habissss payahhhh beb....

kalau boleh berfikir dulu sebelum shopping... so sesal dulu ada gunanya sesal kemudian tiada guna ingat tuuuu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
tip jumping bateri kereta kong

Alieza Dayasari said...

bijak berbelanja.. jgn smpai elaun habis... dan kering.. hehehehe

Afzainizam said...

elaun yg di beri bukan bagi gitu jerrr... kena bayar gak nanti....

so mmg kena bijak... jangan joli benda tak berkaitan...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy repair windshield kena batu

Izz Faizah said...

hehehe..nty time nak byor bwulah raso padahnye...:)

Ana Farhana said...

4000 ? perghhhh @@

Ihsan Arifin said...

kite yg dapat elaun (tak perlu bayar balik) ni pun tak tergamak nak belanja duit beli itu ini.
sebab apa?
tu duit rakyat. mana kita labur, kite akan dipertanggungjawabkan.
lagi lagi klau beli yg lagho lagho.
so. banyak banyakkan sedekah. moga berkat :)

say to easy=) said...

asenyer kbykan student tmsuk saya boros dlm berbelanja.haha

hafiz hafizol said...

Nak kemeja kacak satuuuuu

mimi mimo mimo said...

waaahhhh...ptptn tu ibarat air n angin lalu jk..ehek!

azrinna said...

Tahniah dik. Masa akak study dulu tak terfikir untuk berniaga.

cik wanie Lovela (CWL) said...

ptpn xmashuk agy hehehe

Puteri Iqa Izyan said...

duit ptptn macam air yang laju gile3. hohohoho :P

KhaiRin : anies said...

amboi kemain lg ya? hehe

c'axoera ヅ said...

Jangan ikutkan napsu, biar susah sekrg Jangan merangkak kemudian hari kannn

Masih Ada Plan B, Mari baca!