Thursday, November 25, 2010

Tak tau nak side parking?mari belajar dengan Kiz (stepBystep bergambar)

Situasi:
Nak singgah kedai larr..alamak..penuh la pulak parking ni...hmm,mana aku nak parking ni??aduih..tensen tensen..


Eh


Haa!ada pun!.....alaaa parking tepi...bagaimana nak parking ni??takpelah,cari lain..



Side Parking / Parking tepi
Eh,kalau anda bagaimana ya?Nak ambik ke tak parking tu?Ish apela kiz nie,kalau dah tak reti nak parking tepi macamana nak masuk parking tu?

Hmm( Kiz berfikir sejenak,cheewah),macamane ya?Okeh..Kali ni Kiz akan ajar korang semua yang belum mahir teknik parking ni dengan sedaya upaya ok..Yelah,nak parking tepi ataupun side parking ni bukan mudah betul tak?Tapi kalau kena caranya,kena tekniknya..Heh!boleh masuk parking sambil makan nasi lemak je tau ( menipu la tu Kiz ni).Hehe..kiz gurau ok..

Sekarang jom kita serius sikit.Nanti Kiz akan sediakan step-by-step bergambar cara nak side parking ni TAPI mintak tolong baca ni dulu ya.Oops,lupa nak bagitau,kalau yang dah 'pro' tu tak perlu baca pun takpe k..Kalau nak tau,Kiz pun dulu pening tau fikir macamana nak sideparking ni.Macam-macam website Kiz bukak,tengok video kat you tube,macam-macam lah kan.Tapi,tak berapa berjaya jugak.Last-last nak tau camne?Kiz cuba gabungkan teknik-teknik yang dah Kiz belajar tu sampai dapat satu gabungan yang bagi Kiz senang la untuk parking tepi ni.Yelah,lain website lain caranyakan...

Berikut adalah tips-tips sebelum belajar parking tepi ni(mesti baca!)
1. Sabar:
Belajar parking ni memerlukan kesabaran ok..Kiz dulupun selalu macam geram.tensen time belajar parking ni.yela,dah cuba banyak kali still tak dapat kan
2.Jangan ambil tempat yang sibuk untuk berlatih:
Seboleh-bolehnya ambil tempat yang tak banyak kereta so kita takdelah ganggu kereta lain bila fail nak masuk parking tu kan.Sebab biasanya first time cuba memang akan mengambil masa yang lama untuk betul-betul masuk
3.Bangun awal-awal pagi:
Haa?Bangun awal pagi?Kenapa pulak?Ahaa,masa awal-awal pagi lah takde orang so kita pun takde rasa segan nak mencuba,lagi-lagi first time pulak kan.Kiz dulu pun buat benda ni.Berguna tau.
4.Maintain:
Haa,bukan mantain badan.Kat sini Kita sedang cakap sal parking so Kiz maksudkan adalah bila kita dah pandai parking tepi ni,kenalah selalu praktikan.Ada je nampak parking tepi masuk je okay(tapi kalau dah nak ke kedai tu dah memang depan-depan kedai ada parking yang biasa tak payah lah ambil parking tepi,tu rugi namanya..heh!)


STEP BY STEP TO SIDE PARKING!
STEP 1. 
Ukur dulu muat tak parking yang anda nak masuk tu(tengok gambar ni)


STEP 2.
Sekarang gerak ke depan biar sebaris dengan kereta depan.Pastikan ada sikit ruang antara kereta anda dengan kereta sebelah tu.Tak nak rapat sangat.Lepas tu,pusingkan stering ke kiri sampai habis(faham kan?)
STEP 3.
Tukar gear reverse.Undur ke belakang sampai tengah-tengah badan kereta tu agak-agak 45darjah dengan bahagian belakang kereta sebelah.Pastikan anda berhati-hati.Tengok mana tau ada kereta tengah lalu,stuff like that la kan.
STEP 4
Okay sekarang straightkan stering.Tau kan nak straightkan?kalau tak tau inform kiz okay.
Lepas tu undur sampai lah cermin sisi kiri/kanan kereta anda 45 darjah dengan lampu belakang kereta sebelah tu.
STEP 5:
Okey..last step.Pusing balik stering ke kanan sampai habis.undur sampai lah betul-betul sebaris dengan kereta lain tu.Yang last step ni memang susah sikit.Anda mungkin perlu kedepan sikit balik lepas tu pusing stering ke kiri sikit kalau bila anda undur tu macam terlalu rapat dengan kereta depan.Jangan sampai tergesel pulak ok.Kalau boleh mintak kawan tolong tengokkan dari luar


Okeyh..Akhir sekali pesanan penaja.Jangan berputus asa.Cuba sampai anda berjaya.Ramai orang boleh buat benda ni.Kita pun mesti boleh punya.Betul tak.Okeyh.TQ yah..nantikan post seterusnya pasal parking belakang pulak ya.Kiz masa dah pandai nak parking tepi ni ada cakap kat diri sendiri,wah,berguna betul aku mahir parking tepi ni,lagi-lagi masa kat tempat yang banyak kereta kan.hmm

20 comments:

zati said...

thanx 4 the tips, akan di praktikkan bile zati dah ad kete nanti hihi

p/s: lame betol menghilanggg, bsiness oke?? ^^

man yusoef said...

nak kena amek jangka sudut nak kira 45 degree ni..hehehehe

KizZ said...

to zati:
hehe..praktikkan tau...
hmm..tulah lately kiz ni bz cket...maklumlah dua2 degree kan..so time cuti mmg kiz akan gasak abes2 blog ni haa..

biznes?haa...da dekat da nak mencecah 1 million ni..tapi tak tau lagi la bape lame..hehe..gurau..em,biznes ngah lam proses agi..

KizZ said...

To man:
Yup..betul tu..ish tapi xperlu lah nak ukur dengan jangka sudut bagai..bajek2 je okay..

M.A said...

adoyai, kena pakai protractor la ni. :)

Dean winchester II said...

wah! ade teknik! aku salu main masuk je. try n error. HAHA

KizZ said...

To M.A:
haha...boleh tau kalau nak pakai protractor,tapi kena carik yg besar punya lah kan..

To Dean:
hehe..main masuk tu okay,tapi lambat au,lepas tu nanti besenya mesti terkeluar dari kotak,pakai cara masuk dari belakang ni bagus dan cepat,kalau ruang tu muat2 pun boleh..haa

zazaw said...

HAHA .
wat mse sekarag
zazaw parking keta mmg faild
HAHA
parking motor jer tak failed
lalalalala

fitrahalam08 said...

wah mudah..tq sgt2 wlupon sy ade lesen dn tiap thn dihidupkn tp da lama xbwa tkt lak..hehe, 4 the tips sgt mudah rasa cm berani lak nk parking..hehe tq so mush :)

KizZ said...

to zazaw:
haa..so apa tunggu lagi cik zazaw,try la...kita berusaha tuhan pasti akan tolong okay..jangan takut untuk gagal

To Fitra:
U r Welcome..haa,kalau ada apa-apa kemusykilan boleh tanya kiz okay...

pemburuMLM said...

bagus tip ni..dah tau tapi jarang nk praktikkan..main masuk aje..

Teyn said...

wow! thanks!

zalizalu said...

waa tips zaman skola2 dulu nih... da lupa... hahaha

Anonymous said...

tips yg menarik...tp saya mmg failed klo nk side park nie...dup dap dup dap je jntung...so mmg akn cri parking yg masuk je, xpun tggu xde keta...hehehe

yusri said...

bgus jga tips nie....tp mmg side park nie agk menakutkn..huhuhu

is said...

tips bagus nih. maceh2 Mr Kiz

fieza said...

Hye kiz... tq so much... post ni bguna sgt2 for me yg baru dpt lesen.. mmg bmasalah klo xpandai parking side... silap2 kena parking jauh2 dr tmpt kita nk benti kan... tq k. Nanty nk try buat.. ;)

suzie said...

Tq..tq...bila bc tips ni, mcm nmpk ok jer..mcm yakin sikit nk.try..sy ni pemandu baru..huhu...lps lulus parking sisi jpj dulu...dh tak pernah try side parking lagi...nanti sy try yer...tq...

Anonymous said...

Thanks for the tips. Smlm baru baca hari ni alhamdulillah dh bole paking sisi. Puas hati dpd sblm ni pusing 10x baru bole masuk haha..

Lily Asrari said...

Sy baru jek dpt lesen kete...penyakit sy memang tak suka klu jumpa site parking ni...sy sanggup cr parking yg jauh asalkn ia bukan site parking...yg kite belajar kt Institut memandu x sama dgn yg realiti kan...semoga dgn tips ini dpt membant sy...tq

Masih Ada Plan B, Mari baca!